I entrén till vårdbolaget Abrasos sparsamt möblerade lokaler står en grupp killar och väntar på att den informationsträff om sex- och samlevnad som vårdföretaget Abraso håller för sina ensamkommande flyktingbarn, ska börja.
– Vi kommer att berätta om det som hänt den senaste tiden, dels det på Fyrishov, dels runt om i Europa. Vi ska också prata om vad man ska göra om man ser någon annan hoppa på någon, och vilka vanor och regler som finns här, säger Walid Metto, verksamhetschef på Abraso och den som håller i informationsmötet.
Med Fyrishov menar han de anmälningar om sexuella ofredanden och försök till våldtäkt som skett på badet under den senaste tiden. Walid Metto understryker att ingen från Abrasos boenden misstänks för något av övergreppen, men att flera av barnen ändå har nekats inträde till badhuset. Kvällens utbildning är något Abroso själva tagit initiativ till.
– Vi tar hand om många ungdomar och jag vill att informationen ska komma ut nu. Vi finns för att utbilda familjehemmen som sedan ska förmedla det vidare, men jag tycker det är viktigt att det kommer från många.
Mötet hålles en trappa ner i Abrasos lokaler, i ett liten föreläsningssal med några rader stolar uppställda framför en whiteboard och ett välfyllt fikabord. Walid Metto berättar att han träffar ungdomarna ofta för att informera om saker som ska hjälpa dem att anpassa sig till det svenska samhället. Fast som han beskriver det gäller det saker som vilken tonåring som helst måste lära sig, oavsett bakgrund. Som att man inte äter på oregelbundna tider, eller tar för sig för mycket mat och tvingas slänga hälften. Men framför allt kvällens huvudämne: att män och kvinnor är jämlika och hur man respekterar varandra, är något alla måste lära sig.
– Många är tacksamma över att få reda påsaker. Jag brukar säga att det är likt att vara förälder.
Medan vi pratar börjar de unga killarna strömma in i lokalen. Walid Metto tar i hand och hälsar bekant på alla. De som samlats är mellan 14 och 17 år. Med på plats finns även Walid Monfared som tolkar till både persiska och kurdiska.
Medan det är frågestund om sex- och samlevnad pratar jag med Rebecca Garcia som driver Abraso tillsammans med Walid Metto.
– Många av dem är 17 år och kommer nog att få flickvänner snabbt. Då måste de veta hur de ska skydda sig och bete sig. Det är därför vi jobbar här med barnen, så att de vet vad som är okej och vilka regler som gäller, säger Rebecca Garcia och tillägger:
– Vi har hand om tjejer också. De har varit med om mycket och trycket börjar lätta först nu så det är viktigt att de får lära känna sitt eget värde.
Väl inne i lokalen igen går fikat åt i full fart. Jag sätter mig med Asef Gasemi och Ahmad Faizi. Båda är 17 år och kommer från norra, respektive östra Afghanistan. Samtalet går via persiska med hjälp av tolk.
– Jag har lärt mig mycket om hur vi ska komma in i samhället och hur vi ska leva med människor här. Vi vill visa respekt och börja jobba, säger Asef Gasemi.
Tidigare under mötet tog Walid Metto upp den senare tidens händelser på Fyrishov och att flera av killarna i rummet tyvärr inte längre släpps in i badhuset. Om det är på grund av Fyrishovs nya språkregler eller av någon annan anledning framgick inte.
– Jag tycker att övergreppen som skett är oacceptabla. Vi är alla människor och alla lika. Men jag önskar att man inte misstror alla utlänningar när sånt här sker, säger Asef Gasemi.
Vi blir avbrutna av en annan av killarna. Han är märkbart upprörd och efter att ha pratat och lugnat ner honom översätter Walid Monfarred.
– Han säger att han inte tycker att alla ska behöva drabbas när någon har gjort nånting. Jag har förklarat att när något händer så tänker inte alla svenskar alltid på att det är skillnad på utlänningar och var de kommer ifrån. Han är ledsen över att han inte får gå på Fyrishov längre för något som någon annan har gjort.