"Vi vill vara en folkrörelse"

Allt började med en kärleksbombning. Nu håller Tillsammans för Uppsala på att bygga ett antirasistiskt nätverk som jobbar för att alla ska känna sig trygga i sin stad.

Samlade krafter. Fredrik Gunnarsson har fraktat ljudanläggning på cykel inför Tillsammans för Uppsalas antirasistiska evenemang.

Samlade krafter. Fredrik Gunnarsson har fraktat ljudanläggning på cykel inför Tillsammans för Uppsalas antirasistiska evenemang.

Foto: Fanni Olin Dahl / UNT

Uppsala2015-08-05 11:04

Efter senaste riksdagsvalet kände förskollärarstuderanden Fredrik Gunnarson, 34, att han ville göra något konkret för att motverka främlingsfientlighet och intolerans. I samband med attacken på Uppsala moské i början av januari var han en av många Uppsalabor som deltog i kärleksbombningen till stöd för de drabbade.

– Efteråt tog stiftelsen Expo kontakt via kärleksbombningens Facebookeventsida och efterlyste intresse för att bilda en grupp inom deras plattform Tillsammansskapet i Uppsala. Jag var en av dem som hoppade på.

Nu ingår tolv personer i Tillsammans för Uppsalas kärngrupp. Det är ingen officiell organisation med medlemslista, men de mest engagerade håller regelbundna möten.

– Vi kommer från olika stadsdelar, är i olika åldrar och har olika bakgrund. Det är fantastiskt roligt att lära känna nya människor och bygga upp något tillsammans.

Under månaderna som gått sedan kärleksbombningen av moskén har de bland annat anordnat en ljusmanifestation som föranleddes av att en kvinna blivit sparkad när hon satt och tiggde, och tagit initiativ till kärleksbombning av Lötenkyrkan när den utsatts för rasistiskt klotter. Några från Tillsammans för Uppsala var med och vaktade på parkeringen i Librobäck efter att en kvinna blivit beskjuten där 20 juli.

– Det har varit flera incidenter som fått oss att agera. Men vi är också inriktade på att göra positiva saker för att få människor att mötas och känna att de tillsammans kan göra samhället tryggare. Vi vill vara en folkrörelse.

I våras ställde Tillsammans för Uppsala vid några tillfällen upp fikabord i Årsta centrum, där vem som helst kunde få sig kaffe, kaka och pratstund. Den typen av aktiviteter vill Fredrik Gunnarson fortsätta med, för att skapa kontakt och ta reda på vilka frågor som är relevanta för Uppsalaborna.

– Det är viktigt att ha med folk som berörs när man driver igenom något. Vi har exempelvis engagerat EU- migranterna själva när vi haft manifestationer för deras rättigheter.

Tillsammans för Uppsala har vid flera tillfällen samverkat med andra organisationer, bland annat kristna Stefanushjälpen och Uppsala Unga Muslimer. Själva är de dock religiöst och partipolitiskt obundna.

– Man får lämna sina ”plakat” hemma, men alla är självklart välkomna. Vi vill locka så många som möjligt, säger Fredrik Gunnarson.

Inför hösten planerar Tillsammans för Uppsala starta en studiecirkel om positiv antirasism. Idén att antirasismen behöver vara mer än en motrörelse är Tillsammansskapets grundval.

– När islamfientliga Pegida kom till Uppsala hade vi en demonstration för antirasism, istället för mot rasism. Vi vill visa att antirasism främst handlar om att vara för något - det vill säga mångfald och trosfrihet.

Det upplever Fredrik Gunnarson att väldigt många människor är. Tillsammans för Uppsala har fått mycket positiv uppmärksamhet. Även globalt - den arabiska nyhetskanalen Al- Jazeera rapporterade om kärleksbombningen av moskén.

– Nu handlar det om att få alla som stöder mångfald att samlas och göra saker. Vi vill motivera människor att engagera sig själva.

Engagemanget kan handla om nästan vad som helst som berör närsamhället, menar Fredrik Gunnarson.

– Om grannar går samman och nattvandrar ihop eller verkar för bättre gatubelysning i ett område stärks samhörigheten. Det är ett sätt att arbeta förebyggande mot främlingsfientlighet.

Fakta Tillsammansskapet

Tillsammansskapet är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för att jobba för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism. Plattformen är partipolitiskt och religiöst obunden. Icke-våldsprincipen är grundläggande.

Källa: tillsammansskapet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om