"Vi vill servera den godaste hamburgaren"

Hallå där ... David Gard, kökschef och delägare till den nyöppnade restaurangen Slakteriet på S:t Pers­gatan i Uppsala.

David Gard, kökschef på Slakteriet.

David Gard, kökschef på Slakteriet.

Foto:

Uppsala2017-10-28 09:00

Varför har du öppnat Slakteriet?

– För att vi vill servera den smakrikaste och godaste burgaren i Uppsala. Namnet Slakteriet kanske sticker lite i ögonen på folk, men det innebär att vi kan vara ganska breda i vår affärsidé. Vi kommer också att börja sälja hängmörat ”primekött”, det vill säga köttbitar som är handplockade med bästa marmorering och kvalitet.

Men var det planen från början?

– Nej, men efter att vi öppnade för två veckor sedan har vi fått minst en fråga varje dag om vi säljer kött, så då bestämde vi oss för att göra det. Vi planerar också att erbjuda hamburgerkit som kunden tar hem och tillagar själv.

Du jobbar ju också som konsult och har varit med om att öppna många restauranger tidigare i bland annat Stockholm. Varför blev det Uppsala den här gången?

– Min mamma och pappa har flyttat till Uppsala så jag har börjat hänga här en del. Och det händer mycket i Uppsala, staden växer sjukt mycket och Uppsalaborna är nyfikna och har ett väldigt stort matintresse.

Äter vi inte tillräckligt med kött redan?

– Jag har full respekt för dem som inte tycker att man ska äta kött. Vårt kött kommer från utvalda gårdar i närområdet som ställer höga etiska krav på sin nötkreaturuppfödning. Själv äter jag ofta vegetarisk, men en god burgare ligger mig varmt om hjärtat.

Men finns det verkligen plats för fler hamburgerrestauranger i Uppsala?

– Ja, det finns absolut plats för ett ställe som ger en mer smakrik hamburgarupplevelse. Men vi serverar också korv med surkål, råbiff och entrecote.

Hur ska en riktigt god hamburgare smaka?

– Den ska smaka väldigt mycket kött, det är nr 1. Därför använder vi oss av styckdelar på djuret som har den högsta köttsmaken. Nästan lika viktigt är brödet som ska vara rostat och frasigt, men ändå mjukt. Sedan ska det vara en väldigt god vällagrad ost på också. Hamburgaren ska sedan stekas nästintill well done, men ändå vara saftig. Då får man fram bästa köttsmaken. För mig är det en perfekt burgare.

Det låter som en hel vetenskap?

– Ja, när det gäller köttet höll jag på och testade i 3–4 dagar innan jag hittade exakt rätt malningsgrad och fetthalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om