"Vi vill inte ha hit invandrarna, så är det bara"

Där Heby och Uppsala kommuner möts röstade ungefär var fjärde på SD i riksdagsvalet. UNT åkte dit för att prata med SD-väljarna om orsaken till framgången. Vi fick deras röster, men inte deras ansikten.

Det går rykten om vilka som ska bo i de nybyggda hyreshusen i Morgongåva. Men enligt Uppsala bostadsförmedling och fastighetägaren K-bostad finns ingen förtur utan längst kötid gäller.

Det går rykten om vilka som ska bo i de nybyggda hyreshusen i Morgongåva. Men enligt Uppsala bostadsförmedling och fastighetägaren K-bostad finns ingen förtur utan längst kötid gäller.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-09-15 07:00

En kvinna promenerar med hunden längs vägen mot Järlåsa bygdegård. Här i Järlåsa valdistrikt röstade 27 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Kvinnans sambo är en av dem och även om hon själv inte röstade på SD förstår hon dem som gjorde det.

Hon vill vara anonym. Det här med SD är känsligt, säger hon.

– Om man ser till alla problem med brottslighet och så och vad invandringen kostar så är det inget konstigt. Man blir bara förbannad över att inget parti talar med SD. Det håller inte, säger hon och argumenterar också med eftertryck för att man inte är rasist bara för att man röstar på SD.

Vid ett hus ute på landet mellan Järlåsa och Morgongåva håller någon på att byta bromsskivor på en bil under överinseende av bilens ägare och dennes sambo.

– Hela gänget vill vara anonymt. Och inga bilder. Här är vi öppna och raka. Men går vi ut kommer vi att utsättas för terror, säger kvinnan.

Här är bilden av invandringens effekter på Sverige mörk. Invandringen, menar de, är dyr och gör att pengar inte läggs där de behövs, som på sjukvård eller skolor. De säger sig också veta att det inte är främst de som behöver hjälp som flyr och kommer till Sverige. Och deras upplevelse är att de som kommer hit inte är tacksamma och inte vill anpassa sig till den svenska kulturen eller lära sig svenska.

Mannen som mekar med bilen hävdar att det nu kommer "en massa män som gör djävulskap" till Sverige.

–  Men det är ju lika synd om kvinnorna. Vill de inte anpassa sig ska vi skicka ut dem, säger han och berättar att han är trogen SD-väljare.

Före det gav han Bert Karlsson och Ny demokrati sin röst.

– När det gäller de andra partierna är det ju bara lekstuga.

Men går det inte bra för Sverige, försöker jag, arbetslösheten är låg och ekonomin stark.

Deras reaktionen är häftig.

– Va!? Är arbetslösheten låg? Hade folk jobb skulle de väl inte gå runt och göra sattyg, säger kvinnan.

– Vi säger att Sverige är så jävla bra. Men så utförsäkrar vi folk och gör så att människor inte har råd att vara sjuka, säger bilmekanikern.

Men varför tror ni att SD är stora på landsbygden som här i trakten?

– Vi vill inte ha hit invandrarna, så är det bara. Vi i Sverige kan inte rädda världen samtidigt som servicen på landet bara försämras, säger mannen under bilen som också påpekar att det ”så klart finns bra och dåliga invandrare.”

–  Och det är de dåliga som syns. Det är som en fotbollsmatch där huliganerna som slänger bengaler är de som får uppmärksamhet efteråt.

Det visar sig att han har egna erfarenheter av Mellanöstern, på plats. Och det var inga dåliga erfarenheter.

– När jag var där en period träffade jag mycket vanligt folk. De var som vanligt folk här. Men det är inte de som kommer hit, hävdar han.

Det visar sig också att förtroendet för SD inte alls är totalt.

–  Egentligen tror jag inte SD heller kommer att hålla vad de lovar. Ingen tänker på eller säger något om hur saker ska gå till, bara vad man vill göra. Vi vill ha mer konkreta besked, säger mannen och försvinner in under bilen.

Turen går vidare till Morgongåva i Heby kommun. Här gjorde SD ett kanonval och gick fram med över sju procentenheter i både riksdagen och kommunen, till 23 respektive 18 procent. Vid en solig husvägg sitter Ann-Marie Stengård och Bodil Johansson och snackar.

Ann-Marie Stengård har alltid röstat på S, men valde i år SD. Det kändes inte som ett svek, säger hon. Men det är inte alls bara S som får en släng av hennes slev: Miljöpartiet hoppades hon skulle åka ur riksdagen och Ebba Busch Thor får hon rysningar av.

Du känns besviken?

– Ja, och det tror jag att många är. Det känns mest som att de försöker imponera på EU, för att få känna sig duktiga och få en klapp på axeln.

I Morgongåva är det bra säger de, till och med fantastiskt. Men till orten har det flyttat nyanlända och det har enligt dem blivit en kulturkrock. Ann-Marie Stengård förstår att SD gått fram starkt här. Hon hävdar att det funnits problem med invandrares uppförande och respekt för ordningen på orten. Och så beskriver hon hur invandrarna tränger undan svenskarna och får förtur i samhället på olika sätt, som till bostäder.

– Här i Morgongåva finns ett nybygge på gång med hyresrätter. Ryktet säger att det ska bo invandrare där som inte behöver ställa sig i kö, säger Ann-Marie Stengård.

Det här ryktet ska återkomma. Alldeles intill nybygget promenerar en kvinna.

– Det stod mellan SD och V, säger hon.

Valet föll på SD. Hon läste igenom partiets listor och tycker att SD:s bestod av ”vanligt folk, inga konstiga människor och många äldre.”

– Det handlar om hur de talar. Alla ljuger, tyvärr. Men SD är de enda som vågat säga ifrån. Jag tycker att det räcker med invandrare. Vi måste först se till att de som kommit får hjälp.

Men det klingar dåligt i folks öron om man säger att man röstar på SD, menar hon. Då får man höra att man är rasist. Därför vill hon vara anonym.

– Men jag känner många utlänningar som röstat på SD. Det är falskt att säga att alla SD:are är rasister.

Varför tror du att är SD starka på landsbygden?

– Till Morgongåva har det kommit många flyktingar. Det kan vara det.

Har det blivit problem här i Morgongåva då?

– Nej, det tycker jag inte. Men man känner sig inte 100-procentigt säker, i mörkret när det kommer tre mörka grabbar bakom en och man hör hur de ökar stegen, låter konstigt och skrattar. Det är obehagligt.

Men hon har en kluven bild av invandrare, visar det sig. I Uppsala där hon är ofta, tycker hon att det är annorlunda.

– Där är invandrarna artiga och trevliga och reser sig upp och ger plats på bussen. Men på kvällen... de svenska killarna känner vi, de utländska vet vi inte vilka de är.

Men behöver inte Sverige invandringen för att klara kompetensförsörjning i välfärden och näringslivet?

– Jo, så kan det vara. Om de vill jobba och lära sig svenska. Om jag går till en utländsk doktor som inte kan svenska, då känner jag mig inte trygg.

Hon känner till de nya hyreslägenheterna och hon har hört ryktena.

– Jag har hört att det ska bo albaner där Men det tror jag bara är rykten. Men skulle det vara så....

Meningen släpps oavslutad ut i Morgongåvaluften och i stället talar vi om att det är fint att bo här. Men något har hänt med samhället i stort, verkar hon mena. Hon känner inte igen sig. Det handlar om invandringen.

– Man måste ta seden dit man kommer. Ingen jävel skulle ändra på saker i sitt land för att vi kom dit. Men nu är det vi som måsta anpassa oss. Och det har blivit så mycket tabun, saker man inte får säga eller tala om och ord som anses fula. Allt har blivit så upphaussat. Det har blivit konstigt.

På vackra vägar i skogs- och jordbrukslandskapet far jag förbi Siggefora camping och Östfora, över Gysingevägen fram till lanthandeln i Oxsätra i Åkerlänna valdistrikt i Uppsala kommun. Här fick SD 26,4 procent i riksdagsvalet.

Inte heller här, där fler än var fjärde gav SD sitt stöd, går det att få folk att ställa upp på bild eller med namn.

I den av byborna ägda butiken betalar en kund för varorna.

– Folk vill väl prova något nytt. Det har ju inte hänt något med de andra partierna, svarar han på frågan om varför SD är stora här och går snabbt därifrån.

En man parkerar bilen utanför. Han röstade olika i de tre valen; SD fick rösten i regionvalet, medan det blev Landsbygdspartiet i kommunvalet och M på riksnivån.

För honom som pendlar är trafik- och kommunikationsfrågorna viktiga. Här tycker han det finns goda skäl att vara besviken.

– Inget annat parti än SD vill sänka bensinskatten. S gick till val 2014 på att inte höja bensinskatten, nu har man gjort det flera gånger. Det slår hårt här ute. Och det går inte många bussar här, säger han, som tycker att det satsas för lite på landsbygden och för mycket på storstäderna.

SD har sagt nej till den storstadspolitiken, menar han.

– I Uppsala satsas det mycket på Gottsunda där det är stökigt. Hade det varit stökigt ute på landet hade det nog varit annorlunda.

Hur var det då med ryktet att de nya bostäderna i Morgongåva genom förtur skulle gå till invandrare, kanske bara till albaner? Det är helt taget ur luften och stämmer inte, uppger fastighetsägaren K-Bostad och lägger till att alla hyresgäster ska klara ett inkomstkrav och ha ett arbete.

Uppsala bostadsförmedling som förmedlar bostäderna meddelar att de förmedlar samtliga bostäder i tur ordning efter kötid.

– Den som har längst kötid och uppfyller hyresvärdens kriterier rekommenderar vi som hyresgäst. Det finns ingen förtur, säger Tala Raha på Uppsala bostadsförmedling.

Så här åkte vi

Här är valdistrikten vi passerade och andelen SD-väljare i riksdagsvalet

Fålhagen-Boländerna, 8,4 procent

Södra Kungsängen, 9.5

Ulleråker, 6,0

Fjärdingen, 5,5

Kåbo, 6,5

Observatoriet, 3,4

Rackarberget, 4,1

Rickomberga, 9,5

Berthåga Flogsta, 6,3

Stenhagen Kvarnbo 7,9

Västra Stenhagen 6,5

Vängebygden, 17,4

Åland Skogstibble, 24,2

Järlåsa, 27

Morgongåva, 23

Åkerlänna 26,4

I samtliga distrikt har SD gått fram. Fyra disktrikt är nya för årets val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!