Vi vet för lite om nya influensan
Frågetecknen hopar sig kring det som många kallar för pandemi - trots att influensan från Mexiko så sent som på onsdagen ännu inte klassificerats som en världsomspännande epidemi. (Frågan är om den bör kallas svininfluensa när den inte är matburen. I Egypten övervägs en tragisk masslakt på grisar i "förebyggande syfte".)
Pandemier drabbar världen då och då. Många minns Hongkong (1968-70) och Asiaten (1957). Värre associationer väcker Spanska sjukan (1918-20) och digerdöden (1300-talet). Spanska sjukans dödlighet var egentligen inte högre än ett par procent, men eftersom den var så smittsam dog ändå cirka 50 miljoner i hela världen. I dag med allt resande skulle den ha smittat snabbare, samtidigt som bättre vård och sundare levnadsförhållanden hade räddat många människor.
Vad vi nu står inför är oklart, och vi bör därför skapa klarhet och perspektiv snarare än panik. Visst kan det tyckas märkligt att man fått in nästan 2 000 fall av svår lunginflammation runt Mexico City. Men samtidigt är omständigheterna vaga. Fallen "tros ha koppling" till viruset av typ H1N1, men Mexiko saknar den labbutrustning som krävs för ett fastställande.
På onsdagen avled en mexikansk baby i USA efter att ha infekterats av viruset. Men eftersom det förekommer dödsfall även vid vanlig influensa, och vi inte vet något specifikt om barnet i fråga, är det svårt att bedöma hur orolig man ska bli. Övriga smittade i USA blev lindrigt infekterade.
Hur sjuk blir man då av "svininfluensa"? I UNT kunde vi i går läsa att symtomen brukar likna dem hos vanliga influensor. De allra flesta drabbade återhämtar sig utan sjukhusvård. Men, som sagt, kring det "okända" viruset, som ändå är så pass känt att man lätt kan tillverka vaccin, finns en skog av frågetecken, trots alla myndigheter och medier i världen.
Den närmaste tiden kommer de förhoppningsvis att skingras. I bästa fall blir det som med den betydligt dödligare (50 procent) men mycket mindre smittsamma fågelinfluensan: verkligheten levde aldrig upp till mediepaniken.
Det konstigaste är egentligen att pandemierna är så få, trots globalisering, resor, jättefarmer och megastäder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!