Ingen oro för spridning av mässling

Smittskyddsenheten i Region Uppsala har inte hittat källan till mässlingssmittan som UNT rapporterade om i förra veckan. Någon oro för ytterligare spridning finns dock inte.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att risken för ytterligare spridning av mässling är liten.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att risken för ytterligare spridning av mässling är liten.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2024-03-26 16:30

Enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, har man inte hittat några ytterligare fall av mässling i länet efter att ett litet barn konstaterades vara smittat i förra veckan.

– Vi tror inte att det barnet har smittat någon annan i sin tur, säger Johan Nöjd.

Det är fortfarande oklart var smittan kommer ifrån, mer än att det har skett inom länet. Eftersom inkubationstiden är tio dagar så är sannolikheten att hitta ursprungskällan liten.

– Det är komplicerat med mässlingsfall eftersom det är så smittsamt. Man behöver inte ha haft närkontakt med den man blivit smittad av. Det räcker att man passerat någon i ett stort köpcentrum, säger Johan Nöjd.

Någon oro finns inte heller för ett större utbrott av mässling likt det som rapporterades i Stockholm 2017 då tio personer insjuknade inom en månad. Enligt Johan Nöjd är vaccinationstäckningen i länet god, vilket stoppar spridningen av sjukdomen.

Förutom mässlingen har det också rapporterats ett par fall av kikhosta bland barn i skolåldern den senaste tiden. De två fallen kommer från två olika skolor, men de har en koppling mellan varandra. Även kikhosta ingår i det nationella vaccinationsprogrammet, men vaccineffekten börjar avklinga efter ungefär fem år.

– Vi brukar ändå räkna med att man har ett bra skydd under barnåren. I länet har vi bara haft enstaka fall av kikhosta de senaste åren, säger Johan Nöjd.

Kan leda till döden

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli livshotande och ungefär en av 1 000 som får sjukdomen avlider.

Vaccin mot mässling ingår i barnvaccinationsprogrammet vilket gör att sjukdomen är mycket ovanlig. Den som haft mässling har livslång immunitet.

Kikhosta orsakas av en bakterie och ger kraftig och långvarig hosta. Kihosta brukar börja som en vanlig förkylning och övergår i hostattacker efter en till två veckor. Framför allt för yngre barn kan kikhosta bli allvarlig. Vuxna får ofta lindrigare besvär.

Även kikhosta ingår i vaccinationsprogrammet för barn i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!