"Vi träffades på nationen"
Ute i Europa rasade andra världskriget. Nationens festsal användes som logement för svenska soldater. Det var svåra tider. Ändå ser Brita och Nils Brage Nordlander tillbaka på sin studietid med värme. Det var där, på Södermanland-Nerikes nation som de möttes, en kväll för 65 år sedan.
En oktoberkväll för 65 år sedan möttes Brita & Nils Brage Nordlander på S-Nerikes nation. De kommer gärna tillbaka för att äta på Bryggan eller gå på fest med seniorföreningen.
Foto: Hans E Ericson
— Han tittade åt mitt håll och kanske tänkte han att eftersom också jag var lång så skulle vi passa bra tillsammans, säger hon.
Det var den 25 oktober 1941. Några timmar tidigare hade Brita Nordlander stått i nationens kök tillsammans med fem andra flickor och brett smörgåsar till kvällens recentiorsfest.
Nu befann hon sig på festvåningen på Södermanland-Nerikes nation och den långe mannen bjöd upp henne.
— Jag minns att jag tänkte att ingen kan valsa som han, säger hon
En vals blev till flera och när dansen var slut gick paret gemensamt till en vän som bodde i nationskvarteret.
— Där satt vi, Nils Brage och jag, på golvet under ett skrivbord. Sedan följde han mig hem till Rektorsgården och vi bestämde att vi skulle ses igen nästa dag.
Nils Brage Nordlander kom till Uppsala den sista mars 1940. I Europa rasade andra världskriget och efterfrågan på militärläkare var stor. Nils hade kallats till Uppsala för att påskynda sina läkarstudier.
Brita Nordlander kom till Uppsala ett år senare. Hennes pappa erbjöds en tjänst som rektor och flyttade familjen in i rektorsgården vid Katedralskolan. Själv utbildade hon sig till lärare och arbetade under många på flickskolan Magdeburg i Uppsala.
Under deras första år tillsammans var Nils Brage Nordlander ofta inkallad som värnpliktig läkare och tvingades under långa perioder tjänstgöra i övre Norrland och ute i skärgården. Troget väntade Brita Nordlander kvar i Uppsala.
— Vi skrev många och långa brev till varandra under tiden. Men alla brev sprättades och lästes innan de nådde sin rätta mottagare. Så var det under krigsåren, berättar hon.
Deras studietid skiljer sig på många sätt från dagens tillvaro för studenterna. Under krigsåren var tillgången till matvaror begränsad. Allt ransonerades med hjälp av kuponger.
— Vi köpte mycket paltbröd, det var kupongfritt, berättar Brita Nordlander.
— Och så gjorde vi marmelad av morötter och torkade aprikoser.
Ofta träffades väninnorna hemma hos någon, stickade och drack te gjort av lindblom tillsammans.
Även om tiderna ofta var svåra tycks paret bara ha goda minnen från sina studieår.
— Det är ungdomens privilegium att har roligt även under svåra tider, säger Nils Brage Nordlander.
Han hann med att både vara klubbmästare och kurator under studie-åren och därefter ordförande för Förvaltningsdirektionen. Hon var under en tid nationens bibliotekarie och sedan ordförande för nationens seniorför-ening.
I våras firade paret diamantbröllop. De har nu gått 60 år sedan nationens dåvarande inspektor Dick Helander vigde dem i Helga Trefaldighets kyrka.
— Sedan dess har vi nästan aldrig varit ifrån varandra. Vi har hållit ihop och hela tiden tyckt väldigt mycket om var-andra, säger Nils Brage Nordlander och ser kärleksfullt på sin hustru.
Det är tydligt att nationen varit en stor del av deras gemensamma liv. Att ha delat så många gemensamma minnen betyder mycket. Det är de båda över-ens om.
— Vansinnigheterna som man varit med om på nationen, de sammanför en hela livet, säger Brita Nordlander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!