Vi skvallrar bort halva arbetsdagen
Kontorsanställda ägnar fyra timmar, alltså halva arbetsdagen, åt skvaller, onödiga telefonsamtal och privat surfande på nätet.
Foto: SCANPIX
Bra stämning positivt
Visst skaller är dock bara hälsosamt kollegor emellan. Det finns mängder av undersökningar som påvisar att god stämning med lite småprat och glada skratt på jobbet har en gynnande effekt på arbetsinsatserna. Folk som trivs på jobbet jobbar bättre än folk som vantrivs.
Tidstjuvar
Sociala nätverk kan däremot en del arbetsgivare se som problem. Facebook, Twitter, Linkedin med flera stjäl tid från jobbet och kan även ses som en säkerhetsrisk för företagen. Hemlig information kan läcka ut, virus kan ta sig in i företagets datorsystem. Flera större företag har spärrat eller infört restrektioner för sociala nätverk. På till exempel H&M och SEB har endast anställda som anses behöva Facebook i sitt arbete tillgång till det. Sen finns det företag som gör tvärtom och uppmuntrar anställda att använda sociala nätverk, de ses som ett sätt att hålla sig a jour med omvärlden.
Dyrt skräp
Att anställda ägnar en stund av arbetstiden åt att berätta vad de gjort i helgen för varandra och uppdaterar sin Facebook är ändå rätt harmlösa företeelser. Betydligt värre är det med skräpmejlen, som kostar företag stora pengar år efter år efter år. Skräpmejl kostar både att få bukt med och i förlorad arbetstid, det tar som bekant tid att radera dem som slinker igenom trots brandväggar och säkerhetsfilter. Att söka igenom sin mejlkorg och radera skräppost beräknas ta sju sekunder per anställd och spam.
Radera en hel dag
Det kanske inte låter så mycket, men ponera att du har tio anställda som varje arbetsdag raderar tio skräpmejl var. Det blir cirka en arbetsdag per år och anställd som bara går åt till att radera spam. Enligt en beräkning det globala nätverks- och datakommunikationsföretaget Cisco består cirka 85 procent av alla mejl som skickas i hela världen så här långt under december av spam. Microsoft går ännu längre, enligt tidigare siffror från dem beräknas hela 97 procent av alla mejl vara skräppost.
Skräpmejl ett miljöhot
Skräpmejl är inte bara enerverande, tidskrävande och kostsamma - de utgör dessutom en fara för klimatet. Enligt en rapport från säkerhetsföretaget McAffe motsvarar varje spam ett utsläpp på 0,3 gram kolidioxid i atmosfären. 80 procent av utsläppen görs när skräpmejlen öppnas och raderas, eller när användaren letar igenom mejllistan i jakt på riktiga mejl.
0,3 gram kolidioxid är ungefär lika mycket som en personbil släpper ut per meter. Förra året skickades enligt samma rapport 62 biljoner spam i världen. Det blir många mil i bil. Eller många varma hus, energiförbrukningen som gick åt till att sända fjolårets spamskörd motsvarar elförbrukningen för 2,4 miljoner villor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!