"Vi satsar på grundforskning"

Det går att få ut mer nytta av svensk forskning. Men samtidigt har kunskap ett egenvärde och den helt nyfikenhetsdrivna forskningen måste värnas. Det säger forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz (FP).

Foto:

Uppsala2009-10-20 07:56
Trots att regeringen genomför en kraftig ökning av anslagen till forskningen är många forskare missnöjda. Politikerna har klampat in i forskningen, där de inte hör hemma, menar forskarna. Kritiken har bland annat riktats mot att regeringen pekat ut ett tjugotal strategiska forskningsområden och för dessa öronmärkt miljardanslag.
Tobias Krantz tycker inte att kritikerna ser helheten.
- Vi satsar både på ­strategiska områden och på nyfikenhets-driven grundforskning och lägger stora belopp på fri forskning. Jag är en varm anhängare av fri grundforskning. Men det är viktigt för forskningens legitimitet att vi antar de stora utmaningarna, som cancer, diabetes, klimatet.

Tobias Krantz tycker att många överdriver den politiska styrningen av forskningen.
- Vi lägger oss inte i vilka problem­ställ­ningar som görs, ­vilka metoder som används, eller, givetvis, vilka resultaten blir. ­Ramarna är vida.
Ett av de strategiska forskningsområdena är samhällsvetenskapligt. Inget är humanistiskt. Det har väckt reaktioner, men Tobias Krantz slår i från sig.
- De får också stora tillskott till sin forskning genom att vi höjer basanslagen direkt till universiteten. Vi har heller inte sagt att det bara får ingå en viss typ av forskare inom vart och ett av de strategiska områdena. Det finns exempelvis många samhällsvetenskapliga perspektiv att lägga på klimatproblematiken.

Er forskningsproposition vill koppla företagande och innovationer närmare forskningen. Är svensk forskning för onyttig i dag?
- Man kan inte mäta värdefull forskning enbart i nytta. Kunskap har ett egenvärde. Men det är viktig att få ut så stor nytta som möjligt, och vi gör bedömningen att vi skulle kunna få ut mer företag och affärsidéer ur forskningen.

Kommer universitet och högskolor tillåtas satsa pengar i egna bolag som kan stötta forskarna i patentfrågor eller i starten av forskningsföretag?
- Det här handlar om universitetens självständighet och myndighetsställning. Vi har tydliga planer på förändringar och det här är något som ska övervägas, men jag får återkomma med mer ­precisa besked till våren.

Vad tycker du om den debatt som förts om ökad politisk styrningen av forskningen?
- Bästa sättet att undvika kritik är att inte göra något, men vi har reformerat forskningspolitiken. En engagerad debatt är bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!