''Vi måste vara ute bland ungdomarna''

— Det är det vardagliga och tålmodiga arbetet, det som uppfattas som lite tråkigt, som har störst effekt.Det säger Lars Nelander, utredare på socialförvaltningen och sekreterare i Brottsförebyggande rådet i Uppsala om arbetet att förhindra våld.

Uppsala2001-12-03 22:40
Skolan är ett viktigt mål, menar Lars Nelander.
— Där når man alla. Men skolan kan inte göra allt själv. Det arbete som polisen lägger ner tillsammans med sociala myndigheter är lika viktigt. Det måste länkas samman.
Och det är Brottsförebyggande rådet i Uppsala som har som en uppgift att "utveckla ett centralt kommunalt perspektiv i frågor som rör brottsförebyggande arbete".
Något som är långt från enkelt, enligt Lars Nelander, med tanke på kommunens organisation där viljorna i de fjorton kommundelarna inte alltid drar åt samma håll, och där budgetansvaret i varje kommundel sätter stopp för en helhetssyn.
— Uppsala kommun är sönderslagen i små konkurrerande arméer. Det är svårt att samla styrkorna.

Viktigt att synas i city
Trots att inte förutsättningarna i kommunorganisationen verkar finnas för att göra arbetet effektivt, finns det enligt Lars Nelander verksamheter som fungerar bra.
Uppsala kommuns fält- och citygrupp och polisens ungdomsgrupp nämner han som två exempel på nystartade projekt som kommer att bidra till att ytterligare förstärka arbetet mot våld.
— Vi måste vara ute bland ungdomarna.
En som håller med om att det är viktigt att synas och etablera kontakter i city är Mats Nilsson från Uppsala kommuns fält- och citygrupp.
Men han skulle vilja att kontakterna skedde oftare. I dag täcker han och kollegan Johanna Rudmark varannan fredag och bara någon lördag i månaden.
— Vi vet att fredagar blivit en kväll när en yngre publik är ute på stan. Får vi mer resurser kan vi etablera fler kontakter och därmed bättre säkerställa vilka åtgärder som krävs för att stävja våld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!