"Vi män måste ta ansvaret"

Uppsalabon Jakob Engblom ordnar killmiddag för att diskutera machokultur och maskulinitetsnormer.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2017-10-20 19:55

Män som tagit kvinnor mellan benen. Män som klappat kvinnor på rumpan. Män som försökt kyssa kvinnliga kollegor. Män som har våldtagit. Den senaste veckan har kvinnor i Sverige och över hela världen berättat om de sexuella övergrepp de själva utsatts för med hjälp av hashtaggen #Metoo. Sociala medier har översvämmats av berättelser och i skrivande stund har flera kända profiler i Sverige sagt upp sig eller tagit time out sedan kvinnor vittnat om att de utsatts för övergrepp av personerna.

Samtidigt har hashtaggen #Ihave, där män berättar om att de själva utsatt kvinnor för sexuella kränkningar, växt sig allt större på internet. Hashtaggen har dock fått utstå mycket kritik, bland annat då många menar att den använts av män för att tigga beröm och köpa sig fria från vad de gjort.

Men oavsett vad man tycker om #Ihave är det viktigt att män pratar om machokultur och maskulinitetsnormer. Det menar Uppsalabon Jakob Engblom som i veckan bestämde sig för att han ska anordna en killmiddag där middagsgästerna ska diskutera mansnormer.

– Det finns en enorm potential och kraft i att som man ta ansvaret att påverka maskulinitetsnormer och machokulturen inifrån densamma. Att just prata om det är ett första steg för att ta sig vidare till att förändra. En killmiddag eller en bokcirkel kan bidra till att någon kanske kan inspireras till att engagera sig i organisationer som FATTA eller MÄN, säger Jakob Engblom.

Konceptet med killmiddagar är dock inte hans egen idé. Det är jämställdhetsstiftelsen MakeEqual och organisationen Fatta:s grundare Ida Östensson som ligger bakom konceptet som innebär att deltagarna under middagen diskuterar manlighet utifrån ett fråge- och diskussionspaket.

– Utifrån samtalen ska vi också prata om strategier för vad som händer härnäst och hur vi ska agera, säger Jakob Engblom, som berättar att intresset för killmiddagar är stort.

– Det finns ett stort intresse och från fler städer än Uppsala. Som det ser ut nu kommer vi vara sex till åtta stycken som kommer träffas i november i en lokal på stan.

Jag kan tänka mig att de som vill delta i middagen är män som är intresserade av de här frågorna – hur ska man nå män som inte har det intresset i dag?

– Då vill jag referera till ytterligare en kvinnlig hjälte, nämligen kriminologen Nina Rung som pekar på att satsningar på jämställdhetsfrågor, och därmed ifrågasättande av maskulinitetsnormer, inom förskola, skola och idrottsrörelsen är positivt för att pojkar och unga män ska börja reflektera över de här frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!