"Vi lägger resurserna på de sjuka"

Uppsalaläkaren som anmälts för omskärelser som lett till komplikationer är nu under utredning. Landstinget håller fast vid sin policy.

Uppsala2013-08-23 20:55

Videon är inte längre tillgänglig

 Landstinget håller fast vid sin policy om att inte utföra några egna ingrepp.
Under det senaste året har fem unga pojkar kommit in till barnkirurgen på Akademiska sjukhuset med olika sjukdomssymtom, i sviterna efter att ha blivit omskurna.

Av journalanteckningarna framgår det att fyra av dem kom från en och samma klinik i Uppsala, och troligen hade även det femte ingreppet utförts på samma ställe. Det fick Akademiska sjukhuset att anmäla kliniken till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Tidigare har vi bara fått in något enstaka fall per år. Nu kom det flera fall i tät följd under sommaren och det fick oss att reagera och kontakta IVO för en bedömning, säger Margareta Öhrvall, chefläkare på Akademiska sjukhuset.

IVO har redan utfört en direktinspektion hos kliniken, som nu är föremål för en utredning. Den ansvarige läkaren som utfört ingreppen hävdar att han tagit till sig av det som hänt.
– En läkare är ansvarig för allt som händer med hans patient. Jag kommer att förbättra mig och mina rutiner och bli tydligare i informationen till föräldrarna. Men man måste tänka på att infektioner och blödningar är något som kan förekomma vid en omskärelse, säger han till UNT.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har rekommenderat landstingen att de ska utföra även icke-medicinskt motiverade omskärelser, något som blivit verklighet i 16 av 21 landsting. Kostnaden för ingreppet kan ligga på uppåt 7 000 kronor. Landstinget i Uppsala län har tidigare vacklat i frågan, men valt att hålla kvar vid linjen att inte utföra några egna ingrepp. Istället rekommenderar man intresserade att vända sig till en barnkirurgisk klinik i Stockholm.
– Vi vill lägga alla våra resurser på dem som är sjuka. Omskärelser av medicinska skäl gör vi givetvis, vi har inget emot själva ingreppet som sådant, säger Arne Stenberg, verksamhetschef på barnkirurgen på Akademiska sjukhuset.

I Sverige utförs uppskattningsvis cirka 3 000 omskärelser varje år. Frågan om sjukvårdens inställning har varit mycket omdiskuterad.
Bland annat har Svenska Barnläkarföreningen uppmanat till att omskärelse måste avskaffas eftersom det kränker barnets integritet.
2009 valde dock riksdagen att tillåta omskärelse på icke-medicinska grunder – under förutsättning att de som utför ingreppet antingen är legitimerade läkare eller har ett särskilt tillstånd.
Det är den nybildade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som utfärdar tillstånden och utövar tillsyn över verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!