”Vi kan inte ta emot alla”

Akademiska sjukhusets öron- näsa- och halsmottagning kan inte ersätta de besökstider som försvinner från de privata mottagningarna i Uppsala. Landstinget kommer trots detta inte vidta några ytterligare åtgärder.

genrebilder:  exteriör hus 70, Akademiska sjukhuset.

genrebilder: exteriör hus 70, Akademiska sjukhuset.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-10-03 09:00

Landstinget i Uppsala län bedömer att patienterna kommer att tas omhand och få vård inom rimlig tid. De anser att patienterna genom vårdvalet och patientlagen kan välja var de ska söka hjälp.

– Patienterna kan söka sig till de privata mottagningar som landstinget har avtal med samt till Akademiska sjukhusets öron- näsa- och halsmottagning, säger Erica Hult, utredare vid Landstingets ledningskontor.

När UNT pratar med Akademiska sjukhusets verksamhetschef, öron- näsa- och halssjukdomar, Manochehr Amani, säger han att mottagningen inte kommer att klara av att ta alla de 2 500 besökstider som försvinner från de privata mottagningarna.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att hjälpa så många som möjligt. Vi har ökat våra tider under det senaste året men det stora antalet kommer vi inte att klara av, ­säger han.

LÄS MER: Oklart vart patienterna ska vända sig

Manochehr Amani påpekar även att mottagningen på Akademiska sjukhuset endast tar emot allvarligare sjukdomar.

– När det handlar om enklare saker som vaxbildning och liknande är det primärvården som ska behandla dessa patienter, säger han.

Akademiska sjukhusets öron- näsa- och halsmottagning har på grund av den svåra situationen tvingats vända sig till Vårdgarantienheten, där de har fått hjälp att skicka patienter till andra landsting för att få vård.

– Det kommer att bli en svår utmaning för landstinget och Akademiska sjukhuset att kunna ge patienterna vård inom en rimlig tid. Idag har vi långa väntetider, säger Manochehr Amani.

Carina Bäckström, chef vid enheten för vårdavtal, säger att det är Akademiska sjukhuset och de privata vårdgivarnas uppgift att prioritera patienterna.

– Det är upp till den medicinska professionen att bedöma vilka patienter som ska prioriteras. Det kan inte vi som upphandlare bedöma. Vi följer de lagar som finns, säger Carina Bäckström.

Landstinget bedömer att de två nystartade mottagningarna i Enköping och Västerås som drivs enligt vård­valet kan utöka sin verksamhet.

– Det finns utrymme för dem att utöka om efterfrågan finns, säger Erica Hult.

Att ingen av dessa mottagningar ligger i Uppsala kan landstinget inte påverka.

– Vårdgivarna startar sina mottagningar där de vill, det styr inte vi, säger hon.

Erica Hult menar att det är många små orter som inte har all vård på nära håll. I dag måste man tyvärr vara förberedd på att åka till en annan stad för att få vård.

– Är detta besvärligt och man inte kan transportera sig kan man ha rätt till sjukresa, säger hon.

Landstinget menar att de ser över vårdvalets regelverk varje år men har inte fått några negativa synpunkter från dem som driver mottagningarna i Enköping och Västerås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!