"Vi jobbar och kan göra saker som andra gör"

Det är viktigt att komma ut bland folk och träffa andra som inte pluggar och det finns ett liv efter studietiden. Studentbubblan måste spricka någon gång, det menar ett gäng lärarstudenter som UNT träffat på nattklubben Birger jarl i Uppsala.

Lärargänget Elin Tannfors, Susanna Westin, Erika Oscarsson och Anna Sturevikstorm går på Birger jarl eftersom det inte bara är studenter som hänger där. Med kårleg går de även in gratis.

Lärargänget Elin Tannfors, Susanna Westin, Erika Oscarsson och Anna Sturevikstorm går på Birger jarl eftersom det inte bara är studenter som hänger där. Med kårleg går de även in gratis.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-09-06 00:00
- I början när man först fick kårleg var det kul att gå på nationer men nu när man har åldern inne är det lika roligt att gå på vanliga ställen, säger Susanna Westin.
Hon har gått ut med sina kursare på Birger Jarls fredagsklubb som erbjuder gratis inträde för alla med kårleg. Livet som student i Uppsala kan lätt bli instängt och på nationerna vet man vad man får. Därför tycker de att det är roligt att festa på vanliga ställen där även andra går.

I tre år har Birger jarl haft fredagsklubben "i nationernas intresse". Klubben är i dag väl etablerad och det är alltid fullt med folk. Johan Lind som äger Birger jarl har under sina 20 år i branschen, både på nationer och vanliga ställen, sett en tydlig svängning bland studenterna.
- Nationslivet är väldigt inrutat och nationerna har inte hängt med i utvecklingen. Jag upplever att många studenter i dag vill bryta den rutinen eftersom man vill ha mer än vad nationen erbjuder. Man vill ha det på riktigt, och det ska vara proffsigt, säger han.

Även Susanna Westin tycker att livet som student har förändrats de sista åren. Bilden av den traditionella studenten är en illusion, berättar hon.
- Vi har det bra ställt och kan göra saker som andra gör. Jag känner ingen som inte jobbar och det bidrar nog till att man inte längre måste handla secondhand och äta nudlar.
Hennes kursare berättar att Uppsala inte längre är lika uppdelat mellan vi och dem, mellan studenter och icke studenter. Susanna Westin utvecklar resonemanget.
- Jag identifierar mig inte i första hand som en student utan som Uppsalabo, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!