"Vi hjälper ungdomarna med allt"

Intresset för kommunens aktivitetshus för ensamkommande flyktingungdomar har ökat den senaste tiden och verksamheten har vuxit.

Från vänster Haneen Alloh, Said Muhena, Ulla Kaita, Carina Odenyo

Från vänster Haneen Alloh, Said Muhena, Ulla Kaita, Carina Odenyo

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-09-05 07:00
Här får nyanlända ungdomar chans att byta erfarenhet med varandra och hjälp med att komma in i det svenska samhället.
- Mellan 2007 och 2008 fördubblades antalet besökare. Vi har inte någon statistik för i år, men vi märker att fler och fler hittar hit, säger Carina Odenyo, som arbetar på aktivitetshuset.
Hon får ta i när hon pratar för sorlet i bakgrunden är inte lätt att överrösta. Ett 20-tal ungdomar har kommit till aktivitetshuset i centrala Uppsala denna onsdagseftermiddag och vid ett stort bord bakom oss sitter en grupp och diskuterar livligt.
- Hur kan Maria varit gift, hon kallas ju för jungfru Maria, undrar Haneen Alloh uppgivet.
Ingen lyckas ge henne något vettigt svar och till slut ger hon upp och återvänder till labbrapporten hon har i hemläxa.
Vid den andra ändan av bordet sitter Asmatullah Fikrat, Boman Sultani, Reza Ibrahim och Mohammad Mirsa och pratar i en lågmäld ton. De är alla från Afghanistan.
- Vi kommer från olika delar av Afghanistan och lärde känna varandra här, säger Asmatullah Fikrat och översätter snabbt till vännerna runt bordet som bara har varit i Sverige ett par månader.

Asmatullah Fikrat kom ensam till Sverige 2003, men eftersom han är den som har varit längst i landet hjälper han sina mer nyanlända landsmän med språket.
- Jag vet själv hur det var när jag kom till Sverige. Jag kände ingen och hade svårt att skaffa kompisar. Aktivitetshuset är ett jättebra ställe att komma till som ny, säger han och vänder sig tillbaka mot sina vänner.
Aktivitetshuset har funnits sedan 2005, men det senaste året har trycket ökat enormt och i våras utökades lokalerna med tre extra rum. Tanken är att ensamkommande flyktingungdomar ska kunna komma hit för att träffa vänner och få hjälp med vardagliga svårigheter.
- Vi hjälper ungdomarna med allt. Det kan vara läxor, arbetsansökan eller hjälp med att fylla i blanketter från myndigheter, säger Carina Odenyo.
Hon är en av tre personer som är anställda av kommunen för att hålla verksamheten rullande. Ibland får de dessutom hjälp från volontärer utifrån.
- Vi är både lärare, sjuksköterskor, kafébiträden, advokater och allt möjligt på en gång. Men det är jätteroligt att finnas till för ungdomarna, säger Carina Odenyo.
Till aktivitetshuset kommer ungdomar mellan 14 och 25-års åldern. Någon egentlig åldersgräns finns inte, alla som vill komma är välkomna.
- Flera av de äldre fortsätter att komma hit för att hjälpa de som är nya. Det är jätteskönt för oss, vi hade inte klarat oss utan dem, säger Carina Odenyo.

Väggarna är målade i blått och rött och ger ett lekfullt och uppiggande intryck. I ena hörnet står smör, bröd och ost uppdukat för den som behöver fylla magen under eftermiddagen.
Här finns ett tv-rum, en datasal och ett musikrum där ungdomarna kan få lektioner i fiol, key board och gitarr. Men den kanske mest populära aktiviteten av alla är ett fotbollsspel som står undangömt i en liten kammare.
- Det brukar vara fullt liv därinne på kvällarna, säger Carina Odenyo och skrattar.



FAKTA
Uppsala har i år tagit emot 210 flyktingar och anhöriga. Förra året var motsvarande siffra 146. Många av dem som kommer till Uppsala har redan fått uppehållstillstånd i andra kommuner och flyttar sedan till Uppsala, ofta för att förenas med släktingar. De flesta flyktingar som kommer till Uppsala är statslösa palestinier, irakier eller kommer från afrikanska länder.
Antalet ensamkommande flyktingbarn har också ökat. I år har Sverige tagit emot 804 barn. Det är 18 procent fler än under samma period förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om