"Vi har trots allt kommit en bit på väg"

Vi gjorde ett experiment i tidningen den gångna veckan. Så här var det: varje dag diskuterade vi på vårt morgonmöte om vi lyckats göra en jämställd tidning.

Lars Nilsson, chefredaktör

Lars Nilsson, chefredaktör

Foto:

Uppsala2009-04-27 22:15
Vi använde sedan den beprövade metoden att mäta förekomsten av män och kvinnor på bild, men även i de olika texterna. Den underförstådda tanken är att män och kvinnor ska skildras på samma sätt och förekomma i artiklarna i lika hög grad.
Det här är självklarheter kan man tycka. Vi vet ju också att kvinnor läser tidningen lika mycket som män, ja till och med i högre utsträckning. Vår självklara ambition är att det ska finnas något för alla i tidningen.

Hur blev då resultatet? Så där, skulle jag vilja påstå. Fortfarande dominerar männen i spalterna. Nästan två tredjedelar (63 procent för att vara exakt) handlar om män. Män som ­agerar och män som uttalar sig. Bilderna var mer jämt fördelade. Vi publicerade över 500 bilder, som visade något fler kvinnor än män. Resultatet av textmätningen är inte precis överraskande. Medier bevakar maktsfärer och där är fortfarande män i majoritet. När riksbanken sänker reporäntan uttalar sig riksbankschefen Stefan Ingves och naturligtvis ­illustreras han riksbankens ställningstagande. Men det finns and­ra tillfällen då vi slentrianmässigt väljer en manlig expert.

Vi har trots allt kommit en bit på väg i vårt arbete att skapa en jämställd tidning, i papper och på nät. På redaktionen finns också en aktiv genusgrupp som håller frågan levande. Men det räcker inte. Redan om två veckor siktar vi därför på att varje dag göra en helt jämställd tidning. 50-50 är målet.
Vi behöver hjälp från dig som läser UNT. Det är därför vi i dag startar en ny sektion för att göra tidningen, i papper och på nät, bättre. Läs på den och mejla till genusgruppen@unt.se. Vi vill ha förslag, synpunkter och idéer.
Vi står ut med kritik och tar inte illa upp om vi får beröm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!