Kränkningar och hot mot anställda har enligt uppropet lett till att ”den psykosociala arbetsmiljön är körd i botten”. Initiativtagare är samtliga fackförbund som finns representerade på Attunda. Brandmännens riksförbunds huvudskyddsombud Magnus Sjöholm anger att runt 90 procent av de omkring 230 anställda i den operativa delen har skrivit på. Han har även gjort en anmälan enligt arbetsmiljölagen efter att en kollega hotats.
Den anställde, som vill vara anonym, berättar att han och Jens Ärlebrant hamnade i en diskussion kring huruvida ett beslut hade fattats utan att andra först hade konsulterats.
– Först hade vi en ganska bra diskussion men sedan blev han helt svart i ögonen och sa ”om du fortsätter att driva den här frågan kommer det att gå dåligt för dig”. Jag blev jättechockad och tyckte att det var en läskig situation. Jag har aldrig varit med om att någon blivit arg så snabbt.
Nu försöker han undvika brandchefen så mycket som möjligt och berättar att han har tappat arbetsglädjen.
– Hade jag haft möjligheten att söka mig vidare hade jag gjort det, men det är svårt att få jobb då det är mycket nedskärningar.
Enligt Magnus Sjöholm är kollegan inte den ende som har påverkats av situationen.
– Stationsbefälen har svårt att motivera personalen till andra arbetsuppgifter än att åka på larm, säger han och tillägger:
– Indirekt i andra sammanhang gör den här situationen att invånarna får en sämre räddningstjänst.
Enligt huvudskyddsombudet ska det finnas minst 14 kända fall av hot om bland annat uppsägning och påhopp i stil med att ”du är en dålig brandman”.
– Han kör med ”management by fear”. Han har svårt att bemöta avvikande åsikter, säger Magnus Sjöholm.
Han menar att det har varit så här sedan Jens Ärlebrant började som brandchef år 2007. Magnus Sjöholm påstår också att ledningsgruppen på Brandkåren Attunda består av ”ett gäng ja-sägare”.
– Han är otroligt manipulativ. Ju närmare folk kommer honom desto tystare blir det. Vi har något som liknar Nordkorea här. På grund av Jens starka ställning och att han hotat och kränkt människor så har ingen i hans ledningsgrupp vågat ta upp detta med honom.
Brandkåren Attunda styrs politiskt av en förbundsdirektion bestående av politiker från de sex medlemskommunerna, däribland Knivsta och Sigtuna. På ett extrainsatt möte i slutet av augusti fick representanter från fackförbunden förklara varför de inte har något förtroende för sin chef. Två konsulter har också tagits in för att utreda anklagelserna som riktats mot brandchefen. Direktionens ordförande, tillika kommunalråd i Knivsta, Göran Nilsson (M) tror att direktionen kommer kunna fatta ett beslut i ärendet i oktober.
– Vi tar det här på allvar i allra högsta grad, säger han.