I fredags fick fyra personer föras med ambulans till sjukhus efter att en brandbil och en personbil kolliderat i samband med utryckningen till branden i Barnens Land i Uppsala. Det är inte första gången det inträffar. Så sent som i mars kunde UNT rapportera om en händelse där två personer fick uppsöka sjukhus efter att två brandbilar krockat med varandra i Uppsala.
– Vi har krockat för mycket i år. Vår uppgift är att ta oss fram fort, men samtidigt säkert för både oss själva och andra trafikanter, säger Anders Ahlström, chef på Brandförsvaret i Uppsala.
Han berättar att personalen på Uppsalas brandförsvar årligen utbildas i hur utryckningsfordonen ska framföras.
– Det omfattar både teori och praktik, som trafiklagstiftning och manöverprov. Våra medarbetare övar även halkkörning regelbundet.
Men när är det okej för en brandman att köra för fort eller strunta i rödljuset? Enligt Anders Ahlström får utryckningsförarna göra avsteg från de vanliga trafikreglerna under vissa förutsättningar.
– Det finns två kriterier som kan tillåta oss att göra avsteg från de vanliga trafikreglerna. Det ena är så kallad "brådskande tjänsteutövning". Då kan föraren bryta mot fartbestämmelserna. Det kan till exempel ske när personal kallas in till stationen för att sedan åka ut till en insats, säger Anders Ahlström och fortsätter:
– Det andra kriteriet är ”trängande fall”. Då rör det sig om livräddande insatser, bränder eller andra allvarliga olyckor. Då kan föraren påkalla fri väg med hjälp av blåljus och sirener och bryta mot fler trafikregler, som att köra mot rött ljus. Föraren ansvarar för att det görs på ett säkert sätt.
Om en olycka, trots de många utbildningarna, skulle inträffa följs de upp och analyseras i ett senare skede. Så har även skett i fallet med förra veckans kollision.
– Vi hade ett produktionsledningsmöte i går där händelsen togs upp. Där följde vi upp vad som inträffat och vi kontrollerade de rutiner vi har, säger Anders Ahlström.
Händelserna tas också upp i skyddskommittén.