Videon är inte längre tillgänglig
– Planeringen för sommaren var att hålla fler vårdplatser öppna, men brist på personal har medfört att vi är tvungna att reducera antalet platser, säger Eva Telne, tillförordnad sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.
Hon säger att det är främst sjuksköterskor som saknas och att de på grund av bristen inte kan hålla så många vårdplatser öppna som de skulle önska. Konsekvensen av det har blivit att patienter blir kvar på akuten och i vissa fall tvingas övernatta i korridorer på akuten och på britsar, i stället för att läggas in på en vårdavdelning.
LÄS MER: Läkare larmar om en ohållbar situation
Är det en acceptabel situation att patienter tvingas stanna kvar på akuten?
– Det är naturligtvis ingen önskvärd situation.
Personal menar att situationen utgör en risk för patientsäkerheten, håller du med om det?
Vår bedömning är att vi kan hålla patientsäkerheten.
På sjuksköterskornas fackförbund Vårdförbundet meddelas att det finns en oro för hur situationen ska utvecklas under sommaren, när läget redan är kritiskt i slutet av juni. Eva Telne kan inte lova att läget kommer att förbättras.
– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att sommarsituationen ska lösas på bästa sätt. Vi ser dock att vi har ett ansträngt läge och följer kontinuerligt situationen.
På grund av platsbristen har patienter även skickats till lasarettet i Enköping. Enligt uppgifter från lasarettet ska de under en och samma dag i förra veckan ha tagit emot sju patienter.
Är det en hållbar lösning?
– Det är naturligt att vi samverkar mellan sjukhusen i landstinget, och vi försöker naturligtvis välja lämpliga patienter, ofta personer från området.
Behöver man som Uppsalabo oroa sig över läget på akuten?
– Vi tar hand om och behandlar samtliga patienter som söker vård på akuten. Under sommaren kan det dock bli långa väntetider, men alla patienter med allvarliga akuta tillstånd kommer att få vård enligt gängse rutiner.