"Vi har en bra integration, även om den går att förbättra"

Varför är nästan var femte svensk beredd att rösta på SD? Varför tar Uppsala bara emot en bråkdel av de flyktingar man utlovat? UNT träffade Erik Pelling (S) som leder kommunens nyinrättade flyktingpolitiska styrgrupp.

Erik Pelling (S) är kommunalråd med särksilt ansvar för flyktingar.

Erik Pelling (S) är kommunalråd med särksilt ansvar för flyktingar.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-09-05 11:00

Sverigedemokraterna får nu runt 18 procent av väljarnas röster visar opinionsundersökningar. Varför?

–  Flyktingfrågan har varit den största politiska frågan i månader. Man blandar ofta ihop flyktingar, situationen i EU och romer vilket SD utnyttjar. Vi i andra partier har inte lyckats föra fram att vi behöver invandring eftersom det annars blir brist på arbetskraft i framtiden, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Har politikerna sopat problemen med flyktingmottagandet under mattan?

– Jag håller inte med om att mottagandet av flyktingar inte fungerar, det är en bild som SD jobbar hårt för att förmedla. Vi har en bra integration, även om den går att förbättra. Vi klarade bra att ta emot flyktingar från Latinamerika på 70-talet liksom de som kom från forna Jugoslavien och vi kommer att klara det här också. Att ta emot flyktingar handlar även om moral. Det är människor som flyr för sina liv.

Är SD:s framgångar ett misslyckande för er övriga partier?

– Det är ett misslyckande för politiken i stort. Men att många fått bilden att välfärden håller på att gå sönder beror inte på att integrationen inte fungerar utan på att den tidigare regeringen sänkt skatten under åtta år. Konsekvensen av skattesänkningarna försöker nu SD lägga på oerhört utsatta människor, det är tragiskt.

– Det är viktigt att inte prata diffust om att integrationen inte fungerar, då göder man SD. Det handlar alltid om konkreta politiska frågor som exempelvis arbete, skola och bostäder. Om bostadspolitiken inte fungerar, ja då kan det bero på sådant som att den förra regeringen inte lade en krona på att subventionera byggandet av nya bostäder utan istället satsade på skattesänkningar i form av rot och rut. Det ska inte skyllas på flyktingar.

Hur har din egen och kommunens hållning i flyktingfrågan påverkats av de senaste veckornas katastrofrapporter om människor som flyr över Medelhavet och upp genom Europa?

– Jag hoppas att det som hänt ska vara en ögonöppnare så att fler hjälper dem som kommer hit, det kan till exempel handla om att bilda nätverk för att på olika sätt stötta dem som flyr. Jag är glad att kommunen tagit initiativet till den flyktingpolitiska styrgrupp som startade i augusti.

Länsstyrelsen ville att Uppsala under 2015 skulle ordna bostäder åt 755 flyktingar med uppehållstillstånd men kommunen skrev på avtal för bara 150 personer. Varför?

– Knäckfrågan är att hitta bostäder. Det är väldigt svårt och vi har hittills i år bara kunnat erbjuda boenden åt ett tjugotal av de 150 flyktingar som omfattas av avtalet. Under hela det här året kanske vi kan ta emot 50-60 personer i den gruppen.

Många Uppsalabor som köat i åratal för en bostad tycker säkert illa om att kommunen ordnar bostäder åt flyktingar som inte behöver stå i kö.

– Jag kan förstå invändningen från de som står i bostadskö men kommunen har ett ansvar att ordna boende till flyktingar när vi sagt ja till att ta emot dem. Det handlar inte om någon gräddfil, vi tittar på sådant som inte används som bostäder, exempelvis det tidigare äldreboendet Kronparksgården där flyktingar nyligen flyttat in.

– Uppsala är en av de kommuner med bäst förutsättningar att ta emot flyktingar genom att arbetsmarknaden är så bra här. Alla tjänar på att flyktingarna kan lämna förläggningarna och komma igång med sina liv. De betalar hyra med den introduktionsersättning de får från staten och det är möjligt att det kan öka bostadsbyggandet.

Hur ska kommunen klara att tillhandahålla skolgång och undervisning i svenska för de flyktingar som kommer?

– De har med sig en schablonersättning som bland annat går till undervisning.

Uppsalas socialsekreterare är redan hårt belastade. Hur ska de hinna med att handlägga exempelvis fler socialbidragsärenden?

– Det är en av de frågor vi ska ta upp i styrgruppen.

Vill du att Uppsala tar emot fler flyktingar?

– Om vi hade bostäder skulle jag absolut vilja det.

Personligt

Erik Pelling (S)

Yrke: Kommunalråd i Uppsala

Ålder: 39 år

Familj: Fru och fyra barn

Bor: i Ekeby i Uppsala

Utbildning: Agronom med nationalekonomisk inriktning

Bakgrund: Uppvuxen i Uppsala men har även bott i Nicaragua och Argentina. Har arbetat på Institutionen för ekonomi på SLU samt på Jordbruksdepartementet. Fritidspolitiker sen 1995 och kommunalråd sen 2010.

Intressen: Plocka bär och svamp, trädgårdsarbete och bio och förstås leka med mina barn.

Erik Pelling är ordförande för den flyktingpolitiska styrgrupp vid Uppsala kommun som startade i augusti.

Styrgruppen består av representanter för verksamheter och nämnder som arbetar med flyktingfrågor och ett mål är ökad samordning. Det handlar om allt ifrån mottagandet i skolan till hur samverkan med föreningslivet och kultursektorn kan förbättras.

Ett tjugotal har mottagits

Uppsala har hittills i år tagit emot ett tjugotal flyktingar som anvisats hit via avtal med länsstyrelsen.

Kommunen har även mottagit cirka 140 ensamkommande flyktingbarn. Sedan tillkommer flyktingar som på egen hand ordnat boende i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om