Uppsala kommun vill att ett tillfälligt boende för EU-migranter ska upprättas på en tomt i Librobäck. På platsen ska man kunna ställa upp tält, bilar och husvagnar utan att behöva oroa sig för att bli avhyst.
LÄS MER: EU-migranter kan få hem i Librobäck
Uppsala Stadsmission har fått förfrågan från Uppsala kommun att driva verksamheten på området.
– Vi skulle ta hand om bokningar och driva det som en camping. Vi har börjat skissa på en idé, på hur det skulle kunna fungera, säger Margaretha S Paras, verksamhetschef på Uppsala Stadsmission.
Det är för tidigt att säga hur många som skulle kunna bo på området, men hon berättar att det finns en tanke om att 50 personer skulle kunna vara rimligt.
– Det skulle bli anvisade platser och det skulle vara ordning och reda, säger Margaretha S Paras.
Man har haft andra platser i åtanke för planerna på det tillfälliga boendet, men av anledningar kopplade till bygglov eller säkerhet har det inte blivit aktuellt. Att just Librobäck valdes beror på flera anledningar, menar kommunalråd Ilona Szatmari Waldau (V).
– Det är en fördel att Uppsala kommun äger en del mark i Librobäck och att det inte finns så många boende i området som till stora delar består av industrilokaler. Och den redan inarbetade dagverksamheten Crossroads finns där och det vistas redan EU-migranter där olovligen, säger hon. Huvudanledningen är att göra det tryggare för både EU-migranter och uppsalabor.
När planerna kan tänkas bli verklighet är för tidigt att säga än. Hur det tillfälliga boendet skulle komma att utformas mer i detalj är något man fortfarande tittar på, menar Ilona Szatmari Waldau.
– Det blir en kostnadsfråga, vi kommer inte att göra en massa investeringar, säger hon. Vi kommer inte att bygga nytt, behövs det en högre toalettkapacitet så kanske det blir bajamajor.
EU-medborgare får vistas i ett annat EU-land i tre månader. Kommer det att utföras någon typ av kontroll av hur länge man bor på platsen?
– Det är en sak som ingår i den fortsatta planeringen, säger Ilona Szatmari Waldau.
När kommer de närboende att informeras?
– Vi börjar så snart som möjligt, förmodligen redan idag. Det vi kommer att göra är att i dialog med grannar anpassa så att det fungerar för alla parter, säger hon.
Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik berättar att de har inlett ett samarbete med Uppsala kommun.
– Vi diskuterar vilka åtgärder som kan tänkas bli aktuella, säger hon.
UNT kunde under torsdagen skriva att kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) är kritisk till hur planerna ska finansieras. Han menade då att oppositionen hade avsatta medel för den här typen av satsningar, men att majoriteten har tagit bort dessa.
– Min kritik är alltså att majoriteten inte har finansiering för det de vill genomföra. Kommunens budget är redan uppbokad på diverse saker och majoriteten har ingen buffert, skrev han i ett mejl till UNT.
Enligt Ilona Szatmari Waldau (V) finns inget problem med finansieringen av det tillfälliga boendet.
– Det är inte klarlagt vilken kommunalnämnd som kan ta kostnaden, men planen är att vi inte ska behöva dra ner på något annat, säger hon.
Kommunalrådet Marta Obminska (M) menar att det är för tidigt att uttala sig om planerna då de varken har beretts eller beslutats om. UNT har sökt de resterande kommunalråden i opposition för en kommentar men utan svar.