Det var när studiekamraterna nyfiket tittade ner i systrarnas veganska matlådor som idén föddes.
– Vi märkte att vi faktiskt kunde inspirera våra kompisar att göra mer hållbara val när det kommer till mat. Då började vi samla recept på ett Instagramkonto för att göra det lätt både för dem och oss, säger Amelia.
Det dröjde inte länge förrän följarantalet ökade.
– Nu brukar vi säga att vi har 50 000 kompisar på Instagram, säger Emma.
Trots en snabb tillväxt har de hela tiden varit måna om att behålla ett personligt tilltal och viljan att skapa en hjärtlig stämning. Något som de också tror ligger till grund för framgången.
– Vi vill välkomna alla oavsett om man är där för att hitta recept till sin nya svärson inför jul eller om man varit vegan länge och behöver inspiration. Sen lägger vi även ner mycket tid och energi på kontot och jag tror att våra följare märker det, säger Emma.
I somras släppte systrarna kokboken Vegansk Matlåda. Förhoppningen var att kunna inspirera en ny målgrupp att äta mer klimatsmart.
– Det har alltid varit en dröm för oss att ge ut en kokbok, säger Amelia.
Recepten i boken beskrivs som “mat som folk känner igen”. Steget till att börja äta vegansk blir mindre då.
– Vi brukar råda folk som äter korv och makaroner att fortsätta med det, men att byta ut korven till exempelvis en sojakorv. Då blir det lättare, säger Emma.
Systrarna påpekar att en veganiserad maträtt smakar ungefär likadant, men får betydligt lägre klimatpåverkan.
– Börja där du står! Veganisera det du vanligtvis äter och sluta slentrianäta kött. Om du är osäker så starta inte med att byta ut din födelsedags-entrecote som du njuter av jättemycket, utan gör hellre frukosten vegansk. Då är en tredjedel av dina mål klara, säger Amelia.
Det är inte bara till vegansk mat som systrarna vill uppmuntra. Matlådan är också ett sätt att minska matsvinnet.
– Många tror att detta är ett problem för butiker och restauranger, men det största matsvinnet sker i hemmen och där är matlådan mycket bra, säger Emma.
Helhetstänket och en hållbar livsstil är något som driver dem och de är väl insatta i klimatfrågan.
– Det spelar roll vad individen gör. Samtidigt som man kan tycka att det går för långsamt i det stora perspektivet kan man agera på den känslan, istället för att invänta de stora förändringarna som måste ske på systemnivå, säger Amelia.
Sen i somras är de inte längre studenter. Numera arbetar de som civilingenjörer.
– Vi planerar att fortsätta i samma utsträckning med kontot. Just nu trivs vi ganska bra i att sola oss i glansen av kokboken och vänja oss vid att vara ingenjörer på heltid samtidigt som vi gör det vi gör på sociala medier, säger Emma.
Det är inte bara i glansen från kokboken Emma och Amelia kan sola sig. I höstas var de finalister till #Getillbaka-stipendiet som ges till företag eller projekt som är en förebild för ungt entreprenörskap och hållbarhet. Förra hösten vann de priset Sveriges klimatsmartaste student(er) och Elna Tenow-priset, vilket är organisationen Djurens Rätts pris för årets aktör som visat att den kan, vill och vågat bidra till en positiv samhällsutveckling för djuren.
– Det var jätteärofyllt att få den utmärkelsen. Då blev vi stolta, säger Amelia.