"Vi gör kanske tusen pizzor i dag"

Nyårsdagen är kanske en av de lugnaste dagarna på många håll, med undantag för en yrkesgrupp: pizzabagare. "Vi gör kanske tusen pizzor i dag", säger restaurangägaren Mehmet Tas.

Mehmet Tas har årets stressigaste jobbdag på nyårsdagen.

Mehmet Tas har årets stressigaste jobbdag på nyårsdagen.

Foto: Amanda Möller Berg

Uppsala2017-01-01 19:10

– Vi har varit väl förberedda och rustat upp med allt vi kan, men problemet är att ugnarna bara kan ta 12 pizzor åt gången, säger Mehmet Tas mellan beställningarna. När UNT besöker restaurangen Ken's vid 16-tiden på nyårsdagen är det svårt att ens komma in innanför dörren, och telefonen ringer i ett.

– Det har varit så här sedan 14-tiden, och jag räknar med att det kommer fortsätta på samma sätt flera timmar till. Jag tror att vi kanske kommer att göra runt tusen pizzor i dag, men det är bara en gissning, säger han, och tar ännu ett samtal.

I köket bakom honom arbetar sju personer, och utropen om färdiga pizzor hörs konstant.

Och den vanligaste beställningen: det är kebabpizzan.

– Kebabpizzan är det vanligaste, helt klart. Men vi skickar ut många Vesuvio också.

Efter en halvtimme av att försöka flika in frågor till Mehmet Tas mellan telefonsamtalen och beställningarna, ger jag upp. Med ett inte helt obefintligt pizzaos runt omkring mig åker jag hem till redaktionen, till en lugnare del av Uppsala på nyårsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!