"Vi försöker att inte vara hemma så mycket"

De boende i Rosendal har tröttnat. Utebliven post och fortsatt parkeringskaos är en del av vardagen.

På "Lucktomten" eller "Bonustorget" som den också kallas, hoppas en del att det ska bli parkering framöver.

På "Lucktomten" eller "Bonustorget" som den också kallas, hoppas en del att det ska bli parkering framöver.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-11-11 21:33

Parkeringsförbud råder på gatorna och lägenhetsinnehavare riskerar att få bilen lappad utanför sina hem. Hos den lokala handlaren och banken saknas kundparkering och posten kommer ytterst sporadisk, enligt boende i området som UNT pratat med. Tidningen har tidigare skrivit om prövningarna i Rosendal och gör nu ett återbesök.

På Torgny Segerstedts allé står en bil parkerad utanför Handelsbanken. En äldre man stiger ur bilen assisterad av en yngre. Medan den äldre går in på banken står den andra kvar och vaktar bilen. 

– Min far är 96 år och kan inte gå flera hundra meter, säger han och sneglar bort mot parkeringen vid tennishallen. 

Parkeringen vid tennishallen är en betalparkering dit besökare och kunder till butiker är hänvisade om de vill slippa riskera böter. Men även boende på Rosendalsvägen använder den som en nödlösning.

– Vi betalar 80 kronor per natt, per bil. Det är för jävligt, säger Albin Frodener. 

Han får medhåll av sin sambo som utvecklar:

– Vi försöker att inte vara hemma så mycket. Vi jobbar och håller igång och kommer hem så sent som möjligt för att hålla nere kostnaderna, säger Vilma Wärn. 

Paret har bott på Rosendalsvägen i ett år men flyttar i månadsskiftet för de orkar inte längre med parkeringsproblemen.

Johan Schartau är butikschef på Ica och såg 60 – 70 provisoriska korttidsparkeringar försvinna från gatan utanför butiken den 1 augusti. 

– Jag har tappat nästan 15 procent i försäljningsintäkter varje vecka sedan dess. Jag överlever, men jag hör massor av kommentarer från kunderna, det är jobbigt för de äldre, säger han. 

Han sätter nu sitt hopp till att den tomma tomten mellan Ica-huset och Handelsbanken, den så kallade "Lucktomten" eller "Bonustorget" som kommunen kallar den.

– Vi har haft en enkät ute i oktober och fått in 450 förslag och det är endast ett fåtal som vill ha parkeringsplatser där, säger Anna Sander, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.  

– Många vill ha gröna planteringar, sittplatser eller vatten på den ytan. 

Samtidigt ser hon att det har brustit i planeringen. Det stora parkeringshuset, som skulle vara avsett för boende samt besökare, borde ha varit klart nu i stället för 2022, som är senaste budet. Hon försäkrar också att det inom kort kommer finnas handikapparkeringar samt platser för att lasta och lossa i anslutning till banker och handlare. 

Slutbesiktning på vägarna ska vara klar före jul och då ska allt vara på plats, hävdar hon.

Men det är inte enbart parkeringsplatser som brister. Enligt en artikel i Hem & Hyra ska även postutdelningen ha strulat i ett par veckor, men en boende, som vill vara anonym, tycker att det är en stark underdrift.

– Jag har gett upp. I december har vi bott här i fyra år och det har varit strul till och från hela tiden. I bland har vi fått posten månadsvis.

Camilla Törnkvist, distributionsområdeschef på Postnord, förnekar problem med postutdelningen i Rosendal och menar att det rör sig om en knapp vecka som det brast.

– Det var under en vecka när två bostadsingångar var avspärrade. Vi hade säkert kunnat lösa det om vi hade blivit informerade, det var en brist i kommunikationen, säger hon.

Vid tidigare tillfällen när Postnord inte har delat ut post, har de angett bristande arbetsmiljö för brevbärarna som orsak, att brevlådorna till exempel suttit på fel höjd, men det är inte fallet här, enligt Camilla Törnkvist.

– Arbetsmiljön för våra brevbärare är bra i Rosendal, säger hon. 

Karta: Torgny Segerstedts Allé
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!