"Vi följer gällande regler"

– Bedömningarna har blivit tuffare men alla som har rätt till sjukpenning får ersättning. Det säger Per Appelqvist vid Försäkringskassan i Uppsala.

- Det handlar inte om någon kostnadsjakt på personer som har rätt till sjukpenning, uppger Per Appelqvist, områdeschef vid Försäkringskassan i Uppsala län.

- Det handlar inte om någon kostnadsjakt på personer som har rätt till sjukpenning, uppger Per Appelqvist, områdeschef vid Försäkringskassan i Uppsala län.

Foto: Försäkringskassan

Uppsala2016-12-10 09:05

Fram till år 2020 ska antalet årliga sjukskrivningsdagar per invånare i Uppsala län minskas från dagens 10,5 till 9, enligt det mål som regeringen ställt upp. Per Appelqvist, områdeschef för Försäkringskassan i Uppsala län, säger att siffran på högst 9 sjukskrivningsdagar per år mest ska ses som en idé, och att det inte får bli någon slavisk kostnadsjakt mot dem som faktiskt har rätt till ersättning.

– Vi tror att vi kan landa på ett sjukskrivningstal runt 9 dagar utan att det sker på bekostnad av de sjuka. Det räcker att vi kommer ner till den nivå som rådde 2014 för att nå målet. Satsningen handlar om att öka kvaliteten vid bedömningar av vilka som har rätt till sjukersättning och vi är noga med att följa de regler och lagar som gäller.

Varför har Försäkringskassan sedan några månader börjat ge fler avslag på läkarnas sjukintyg?

– Det är en naturlig konsekvens av den kvalitetssatsning som vi nu genomför. Tidigare har vi nog godkänt många undermåliga sjukintyg. Man ska komma ihåg att det är mycket få ansökningar som underkänns medan runt 97 procent beviljas och den siffran har inte förändrats nämnvärt.

Per Appelqvist menar att Försäkringskassan håller sig inom det spelrum för bedömningar som reglerna medger men att man nu lagt sig på den striktare delen av skalan.

Det gäller även de prövningar som Försäkringskassan ska göra vid olika tidsgränser, exempelvis efter sex månaders sjukskrivning. Om personen är för sjuk för sina ordinarie arbetsuppgifter men anses kunna ta något annat jobb på arbetsmarknaden kan följden bli att sjukskrivningen avslutas. I de fallen görs prövningarna numera oftare och mer ingående än tidigare.

I UNT:s enkät har en läkare uppgett att Försäkringskassan ibland förutsätter att det finns fiktiva stillasittande jobb utan vare sig stress eller fysisk belastning. Kassan drar sedan in sjukpenningen med hänvisning till att patienten kan söka ett sådant jobb medan läkaren hävdar att den typen av arbeten knappast existerar.

– Vi prövar inte förmågan mot arbeten som inte finns. Det ska röra sig om riktiga arbetsuppgifter på den normala arbetsmarknaden, kommenterar Per Appelqvist.

Försäkringskassans satsningar verkar ha gett resultat. Sedan maj i år har ökningen av sjukpenningtalen börjat plana ut i såväl Uppsala län som i riket som helhet.

Per Appelqvist anser att det finns en aktör som har en avgörande roll när det gäller att varaktigt få ner ohälsotalen.

– För att motverka sjukskrivningar måste många arbetsgivare göra förbättringar i arbetsmiljön och jobba förebyggande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!