Ing-Mari Wallberg är arg. Cykeln välte när hon bromsade på cykelbanans grus hemma i Nyby. Det kändes ungefär som hala löv på hösten.
– Att halka omkull på vintern är jag beredd på, men inte att jag ska halka på sommaren också, säger hon.
Nu undrar hon, och flera andra som hört av sig till UNT, när vinterns sand kan förväntas vara borttagen från cykelstråken i Uppsala. Patric Andersson är driftsansvarig för gata och park. Han förstår att folk är irriterade.
– Många retar sig på att det är rensopat här och där bara och tror att vi har missat. Nu är det sommar ute och jag förstår att folk tycker att det borde vara klart, säger han.
Sist ut är sydvästra och sydöstra Uppsala. Där ska det bli helt rensopat under den sista majveckan.
– Om du frågar mig om en vecka kan jag nog svara att vi är så gott som klara, säger Patric Andersson på fredagen.
Sedan lägger han till en brasklapp:
– Om det inte kommer ett skyfall.
Lite regn är bra, men riktigt blött grus klarar maskinerna inte av att ta upp, det blir för tungt. Vädret är ett återkommande tema när man pratar grus med Patric Andersson. Vädret påverkar hur mycket grus som läggs ut, när man kan börja sopa upp det och hur snabbt det sedan går. Det här var en av de värsta vintrarna på länge, konstaterar han.
– Snön låg kvar länge med små glaciärer som smälte ut på dagen och frös under natten. Vi fick sanda under lång tid.
I slutändan blev det mycket mer grus än vanligt att sopa upp och själva rensopningen kom i gång senare än vanligt när vintern dröjde sig kvar.
När undanplogad snö smälter ligger mycket grus kvar på sidorna. Nu borstas det gruset tillbaka upp på redan rensopade cykelbanor som måste sopas igen. Gatsopningen börjar i city och går sedan som ringar på vattnet ut till ytterområdena. Ändå finns fortfarande grus kvar i centrala Uppsala.
– Luthagen är värst. Där finns mycket kantstensparkeringar. Det står alltid en till tre bilar kvar på varje gata och det tar tid att flytta dem, säger Patric Andersson.
Med en begränsning på 20 grusupptagningsmaskiner går det inte att arbeta snabbare än man redan gör, förklarar Patric Andersson. Fler maskiner är inte aktuellt, de är dyra och används bara några veckor om året. Även kommande år kommer det att vara vädret som avgör hur länge gruset ligger kvar.