Husen på Långjärnsgatan har fortfarande inte gått igenom den renovering som Uppsalahem började planera för 2005.
2011, medan renoveringar pågick på andra gator i Kvarngärdet, sålde Uppsalahem några huslängor till Rikshem. Bland annat det hus som Anne-Lise Grip bor i.
– Vi hade fått en tidsplan för vad som skulle renoveras. Då började plötsligt allt om igen.
Sedan dess har det processats men informationen har varit dålig, tycker de. Hyresgäster har fått skriva på en intresseanmälan om att flytta tillbaka efter renoveringen, under förutsättning att de godkänner den. Ingrid Sundeqvist säger att sjukskrivningar och allmän oro har följt i spåren av renoveringen som nu är aviserad att påbörjas 2015. I broschyren från Rikshem står det om den stegvisa höjning som kommer att ske under en femårsperiod, men att det handlar om en hyreshöjning på totalt cirka 50 procent har de boende fått räkna ut själva.
– Det är jobbigt för man vet inte hur man ska bo och om man har råd. Det påverkar en både fysiskt och psykiskt, säger Ingrid Sundeqvist.
Den höjning som sker i anslutning till de årliga hyresförhandlingarna är inte medräknad.
– Vi är uppgivna över att inte veta hur framtiden ska bli, säger Anne-Lie Grip.
UNT berättade nyligen om att kommunens kostnader för socialbidrag ökat i Kvarngärdet och Gränby. För pensionären Harry Hallquist som bott i samma etta med sovalkov på Kvarnängsgatan sedan 1974, handlar det om att klara hyreshöjningen.
– Det blir inte mycket kvar när hyran höjs.
Även Ingrid Sundeqvist och Kerstin Lundberg har låga inkomster. De berättar att de kommer att få söka ekonomiskt bistånd från Uppsala kommun. Att hitta en annan bostad då stora bostadsområden totalrenoveras är inte enkelt, berättar de. Det är stor konkurrens om billiga lägenheter. Kerstin Lundberg kan bara tillgodoräkna sig tio år i bostadskön så hon känner sig så illa tvungen att bo kvar.
– Vi får gå till socialen.
Några har vägrat skriva på Rikshems papper där man godkänner renoveringarna. Nu är de kallade till tingsrätten med Rikshem som motpart. Avtalet har skrämt kritiska hyresgäster till att hålla tyst, säger de.
Anne-Lise Grip hoppas fortfarande att Rikshem ska lyssna på förslaget att införa två renoveringsnivåer och därmed två nivåer för hyreshöjningar. Men det är trögt, till och med i kontakten med Hyresgästföreningen som hon är aktiv i.
– De tycker bara att jag är jobbig. Hyresgästföreningen har inte gjort vad de skulle. De skulle ha sett till att vi fick två nivåer att välja på.
UNT har försökt få en intervju med ansvarig chef inom Rikshem. Den kommunikationsansvarige återkommer skriftligt med att Rikshem erbjudit instegsrabatter under fem år, bytesmöjligheter och att hyresgäster informerats om förändringar.
"Vi beklagar att man tycker tycker informationen trots vår stora insats varit bristfällig och tar gärna emot synpunkter på förbättringar".
Rikshem skriver att renoveringen enbart kan göras i en nivå på grund av det byggnadstekniska skicket på fastigheterna:
"Det är samma slutsats de två andra hyresvärdarna inom området gör".
Efter rapporten om ökade socialbidragskostnader har Mohamad Hassan (FP), avgående ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, kritiserat att renoveringarna orsakat för höga hyror. Anne-Lise Grip och hennes grannar tycker att det är ett sent uppvaknande.
– Det är politikerna som skulle ha tagit itu med det här från början.