— Men de feta mår förstås sämre . Att fetman ökar är allvarligt med tanke på hur den framtida sjukvården kommer att belastas .
Omkring 9400 Upplänningar i åldrarna 18 - 84 år har svarat på enkätfrågor om hälsa, levnadsvanor, livsvillkor och vårdutnyttjande. Svaren håller just nu på att analyseras men redan nu har flera delreslutat lagts ut på nätet . Undersökningen har genomförts i samverkan med ytterligare fyra landsting, de i Sörmlands, Västmanlands, Värmlands och Örebro län.
Hela 75 procent av männen och 71 procent av kvinnorna i undersökningen ansåg att deras allmäntillstånd är bra eller till och med mycket bra . Å andra sidan kan situationen beskrivas som att ungefär var fjärde vuxen invånare i Uppsala län inte mår så bra.
Välbefinnandet har ökat mest i Älvkarleby, den kommun där man mådde sämst i förra undersökningen . Det är kanske värt att notera att där finns också störst andel nöjda när det gäller den sjukvårdsbehandling man fått.
Sämst mår man i numera Tierp, där var tredje människa mår mindre bra . Allra bäst tycks folk må i Knivsta , där till och med kvinnorna mår bättre än männen, vilket de inte gör någon annanstans i länet.
— Det har sannolikt att göra med att ekonomin är god i Knivsta. Ekonomi spelar faktiskt allra störst roll vad gäller vår hälsa. Exempelvis lever människor längst i Danderyd, som är landets rikaste kommun, säger Inna Feldman.
Men vi ökar i vikt. Totalt är fler än hälften av männen i länet, 53 procent, och 40 procent av kvinnorna numera överviktiga. 12 procent av dessa är kraftigt överviktiga , det vill säga feta. I reda tal betyder det att 26 600 personer bär på en kraftig övervikt, en ökning med 4 500 sedan förra undersökningen. Medelvikten har ökat från 82 kilo till 82,8 kilo för män och från 67 kg till 68,5 kg för kvinnor under dessa fyra år.
— Vi är faktiskt genomsnittligt mer feta i Uppsala län än vad man är i Sverige i stort. Motsvarande siffra för hela landet för andelen feta är 11 procent, säger Inna Feldman.
Rökningen verkar minska, åtminstone bland män och motionerandet ökar och där är kvinnorna duktigast.
— Däremot har förtroendet för sjukvården sjunkit en aning. Uppsala län ligger dock högst vad gäller förtroendet för sjukvården av dessa fem län, säger Inna Feldman.
Hon understryker att undersökningen handlar om självupplevd hälsa. Det kan tyckas vara ett grovt instrument för att mäta det faktiska hälsotilltillståndet. Å andra sidan finns det vetenskapliga undersökningar som visar på starka samband mellan lågt självskattad hälsa och framtida sjukdom och tidig död.
— Det finns många önskemål från politikerhåll om undersökningar och fler områden vi skulle vilja belysa, som exempelvis att se på hur folk mår i stadsdel för stadsdel i Uppsala, men vi har för få resurser. Vi är bara två personer som gjort undersökningen Liv och hälsa, berättar Inna Feldman.
En stadsdelsundersökning gjordes senast vid Uppsala läns landsting 1997. Där framkom bland annat att det fanns" mätbara hälsoklyftor mellan områden med olika social struktur", eller enkelt uttryckt: ju bättre ekonomi, desto bättre hälsa verkade man ha.
— Nu har vi valt att fokusera mer på barn och unga. Det är för dem som den framtida sjukvården ska planeras, säger Inna Feldman.
Undersökningen Liv och hälsa Ung 2005 presenterades i höstas, vilket UNT berättade om då. Den rörde livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos elever i årskurserna 7 och 9 i grundskolan samt i tvåan på gymnasiet. I den har framkommit att även ungdomarna i länet upplever att de mår bra. Bäst mår de som går i sjuan, 79 procent av flickorna och hela 91 procent av pojkarna har svarat bra eller mycket bra på frågan om hur de mår. Siffrorna sjunker i takt med att de blir äldre, för att i gymnasiet vara ganska lika siffrorna för vuxna.
— Man kan inte jämföra de båda undersökningarna rakt av, eftersom frågorna har formulerats olika, säger Åsa Fichtel, som är projektledare för Liv och hälsa Ung 2005.
— Generellt gäller att flickorna mår sämre än pojkarna och det är ett förhållande som gäller även de vuxna, alltså att kvinnor säger sig må sämre än män.
Analysen av hela materialet till undersökningen Liv och hälsa 2004 beräknas vara färdig i juni. I september ska ytterligare en del publiceras som rör sjukskrivningar.
Läs mer i UNT: Knivstaborna mår bäst i länet