"Vi bara väntar på en olycka"

När vägen byggdes om försämrades sikten - nu växer oron bland vägföreningarna längs väg 288 mellan Uppsala och Alunda.

Olycksrisk. Håkan Blomsten  skulle hellre vilja ha en rondell i stället för dagens korsning vid Gamla Gränome vägskäl längs väg 288. Hans vägföreninge har med två andra påtalat den stora olycksrisken för Trafikverket.

Olycksrisk. Håkan Blomsten skulle hellre vilja ha en rondell i stället för dagens korsning vid Gamla Gränome vägskäl längs väg 288. Hans vägföreninge har med två andra påtalat den stora olycksrisken för Trafikverket.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-03-11 18:54

Tanken var att ombyggnation av 288 mellan Uppsala och Alunda skulle öka trafiksäkerheten. Men för en specifik plats på sträckan resulterade den nya vägen i kraftigt försämrad sikt för boende och verksamma i området.

– Vi bara väntar på att en olycka ska inträffa, säger Björn Wiberg, medlem i en av de tre vägföreningar som finns i området.

Det är vägskälet Gamla Gränome/Stummelbol /Petersberg-Krogen i höjd med Stavby som föreningarna menar har blivit mycket farligare sedan vägen gjorts om till en trefilig så kallad mötesfri väg hösten 2015. Efter ombyggnationen får bilister som kommer från Uppsala och som ska svänga vänster vid det aktuella vägskälet först svänga av på en mindre väg åt höger för att sedan korsa den trefiliga vägen. Men de nya vägräcken som satts upp på sträckan skymmer sikten för bilisterna som ska över vägen, menar föreningarna.

– Trafikverket har satt upp speglar som man ska kolla i för att få bättre sikt men de hjälper inte. I speglarna syns inte billyktorna utan bara taket på personbilarna. Nu på vintern blir det dessutom frost på speglarna, säger Björn Wiberg.

Enligt Trafikverket har vägräckena på den aktuella sträckan satts upp efter ett krav från Länsstyrelsen som hänvisar till grundvattenförekomsten på platsen. Men i en skrivelse som de tre vägföreningarna lämnat in till Trafikverket skriver man att det inte gjort någon bedömning av om grundvattenutvinning är möjlig. Vägföreningarna skriver vidare att de "inte kan acceptera att Trafikverket tar beslut som istället för att minska riskerna för att utsätta människors liv för fara, istället ökar dessa risker dagligen och kontinuerligt".

Lars Dahlman på Trafikverket är projektledare för ombyggnationen av väg 288. Han är medveten om att sikten vid det aktuella vägskälet har försämrats och berättar för UNT att man just nu tittar på alternativa lösningar.

– Vi har i dagsläget inget svar på hur vi kommer att lösa detta, men vi håller på att utreda olika alternativ.

När den dåliga sikten vid vägskälet kan komma att förbättras kan Trafikverket inte svara på.

– Dels måste vi hitta en lösning som passar och dels måste vi vänta på varmare väder för att kunna genomföra en förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om