På Hambergs fisk i Uppsala köper Johan Persson en påse med havskräftor, ostron och pilgrimsmusslor. I helgen vann han en gäddfisketävling och det ska firas.
– Fisk är gott och nyttigt. I min familj äter vi fisk minst tre, fyra gånger i veckan, säger Johan Persson.
Annars är det främst försäljningen av färdiglagade fisk- och skaldjursrätter som ökar på Hambergs. En annan förändring är att de manliga kunderna blivit fler.
– Tidigare var det mest kvinnor som handlade fisk. I dag är det mer jämlikt, säger ägaren Joel Hamberg.
Michael Prising på Feskarn i Uppsala saluhall märker en stadigt ökande försäljning av fisk och skaldjur.
– Det har gått upp 20 procent senaste året. I somras var det många som köpte fisk till grillning och nu på hösten säljer vi mycket skaldjur, säger han.
Svenska män äter i snitt 16 kilo fisk och skaldjur per år och kvinnorna 14 kilo, enligt Livsmedelsverkets senaste rapport från 201011. Det är en ökning jämfört med 1997, då kvinnorna åt 13 kilo och männen 12 kilo. Den nya undersökningen "Sjömat i Sverige 2013" från Norges sjömatråd visar att sju av tio svenskar äter fisk minst en gång i veckan, men bara 36 procent äter fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendation, två till tre gånger i veckan. Äldre äter mer fisk än yngre, vilket bekräftas av både Feskarn och Hambergs.
– På vardagarna är det främst äldre kunder som handlar vardagsfisk. Inför helgen kommer folk i alla åldrar för att köpa finare prylar, säger Michael Prising på Feskarn.