Vi äter mer fisk - men inte tillräckligt

Svenskarna äter mer fisk och skaldjur i dag än på 1990-talet, men vi ligger ännu långt under Livsmedelsverkets rekommendationer.

Axel Koch på Feskarn i Uppsala saluhall filéar en rödspätta. Foto: Nina Leijonhufvud

Axel Koch på Feskarn i Uppsala saluhall filéar en rödspätta. Foto: Nina Leijonhufvud

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-11-07 08:09

På Hambergs fisk i Uppsala köper Johan Persson en påse med havskräftor, ostron och pilgrimsmusslor. I helgen vann han en gäddfisketävling och det ska firas.
– Fisk är gott och nyttigt. I min familj äter vi fisk minst tre, fyra gånger i veckan, säger Johan Persson.

Annars är det främst försäljningen av färdiglagade fisk- och skaldjursrätter som ökar på Hambergs. En annan förändring är att de manliga kunderna blivit fler.
– Tidigare var det mest kvinnor som handlade fisk. I dag är det mer jämlikt, säger ägaren Joel Hamberg.

Michael Prising på Feskarn i Uppsala saluhall märker en stadigt ökande försäljning av fisk och skaldjur.
– Det har gått upp 20 procent senaste året. I somras var det många som köpte fisk till grillning och nu på hösten säljer vi mycket skaldjur, säger han.

Svenska män äter i snitt 16 kilo fisk och skaldjur per år och kvinnorna 14 kilo, enligt Livsmedelsverkets senaste rapport från 2010­11. Det är en ökning jämfört med 1997, då kvinnorna åt 13 kilo och männen 12 kilo. Den nya undersökningen "Sjömat i Sverige 2013" från Norges sjömatråd visar att sju av tio svenskar äter fisk minst en gång i veckan, men bara 36 procent äter fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendation, två till tre gånger i veckan. Äldre äter mer fisk än yngre, vilket bekräftas av både Feskarn och Hambergs.
– På vardagarna är det främst äldre kunder som handlar vardagsfisk. Inför helgen kommer folk i alla åldrar för att köpa finare prylar, säger Michael Prising på Feskarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om