Vi äter allt mer hämtmat
Vi köper färdiglagad mat som aldrig förr. Inom loppet av två månader har Uppsala fått fem nya butiker för matlådor och två till är på gång.
De blir allt fler. Jeanette Larsson serverar en kund färdiglagad mat.
Foto: Hans E Ericsson
Hans Oliv-o-Matbutiker har öppnat på strategiska ställen i stan, med många arbetsplatser i närheten. Han har också långtgående planer på att öppna femton liknande butiker i Stockholm, i veckan har han träffat hyresvärdar i huvudstaden.
- Jag har märkt att folk har allt mindre tid att laga mat, livet blir stressigare och stressigare och man har mer att göra på kvällarna. Matlådor är ett framtidskoncept, säger han.
Hans centralkök i Uppsala har kapacitet för 6 000 portioner per dag, men än så länge håller man sig på 2 000 portioner.
Cajsa Johansson, grundare av och ägare till Cajsas kök i Uppsala, har märkt samma trend. För tolv år sedan startade hon en lunchrestaurang men numera sysslar hennes företag, som har 25 heltidsanställda, enbart med matlådor och catering.
- Försäljningen av matlådor följer utan tvekan en stadigt stigande kurva, säger hon.
Hon började så smått med att leverera sushi och andra matlådor till en stor mataffär. Numera säljer hon enbart i tre egna takeaway-butiker. För fyra år sedan sålde företaget runt 300 portioner om dagen, nu är siffran 1 000.
- Tempot är för tufft för alla, oavsett vilken situation man befinner sig i. Barnfamiljer, ensamstående, alla får allt mer ont om tid. Dessutom verkar det som om man prioriterar annat, man kanske går och tränar i stället för att laga mat, säger Cajsa Johansson, som erkänner att hon som kock och matlagningsentusiast känner man sig lite kluven inför utvecklingen.
Två av hennes matlådebutiker är utpräglade lunchställen, men den tredje, i Kvarnen, har öppet längre på eftermiddagen och där räknar man med att runt var fjärde matlåda som säljs blir till en middag.
Niel Blanshard och hans syster Jane Blanshard startade sitt lunchlådeföretag, Det goda samvetet, för tio år sedan. De lagar mat enligt Viktväktarnas recept, utan tillsatt fett. Företagets historia har inte alltid varit en dans på rosor och för två år sedan var det riktigt kärvt.
- Men nu har det släppt, nu har vi mycket att göra, säger Neil Blanshard.
Förra året omsatte det lilla familjeföretaget omkring två miljoner kronor.
Har ökningen av färdiglagad, färsk mat skett på bekostnad av fryst färdigmat? Vi låter frågan gå till Fredrik Strömblad, verksamhetsansvarig på branschorganisationen Djupfrysningsbyrån.
- Nej, inte alls. Det går väldigt bra för fryst mat. Försäljningen av fryst enportionsmat har ökat med 28 procent på fyra år.
Vår brist på tid syns också i grönsaksdiskarna, där färdigblandad och sköljd sallad samsas om utrymme med skalade morötter och tvättad och skuren frukt i portionsförpackningar. Vi köper kokböcker som aldrig förr, vi ser kockar laga mat på tv och äter - färdiglagat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!