"Vi är som folk är mest"

Man, högutbildad, dryga 50 år, med arbete i näringslivet och gift. Så ser han ut, den typiska lokalpolitikern i Uppsala län.

Uppsala2009-10-08 15:04
Anders A Aronsson är ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun. Han uppfyller kriterierna för den typiska lokalpolitikern väl. Han är dock inte gift.
- Men jag har varit det, säger han på telefon från en kursgård i Knivsta.
Där befinner han sig i sin politikerroll på en genomgång med brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun. Som fritidspolitiker, vilket 97 procent av alla lokalpolitiker i länet är, gäller det att kunna kombinera sådana här engagemang med yrkeslivet eller studier.
- Jag brottas hela tiden med att få ihop det. Jag är arvoderad på en viss procent av en kommunalrådstjänst, men jobbar mycket mer. Det blir mycket ideellt arbete, säger Anders A Aronsson.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterade på torsdagen rapporten "Vilka är lokalpolitikerna i Uppsala län?". Anders A Aronsson tycker att dagens politiker är "som folk är mest", och får visst stöd för det i studien. Enligt den är politikerkåren hyggligt representativ när det gäller andel män och kvinnor, antal småbarnsföräldrar, och andel personer med utländsk bakgrund. Men andelen kommunpolitiker i länet med utbildning efter gymnasiet är större än vad den är i befolkningen i respektive kommun, i vissa fall dubbelt så stor. Det gäller även landstingspolitikerna. Unga och äldre är underrepresenterade bland politikerna, medan medelålders är överrepresenterade.

Men trots att politikerna är någorlunda representativa närs ett misstroende hos många medborgare. SKL:s undersökning visar att förtroendet för politikerna är lägre än vad det är för kommunens service och för demokratin.
-Vi måste se över formerna för hur vi möter våra medborgare. I dag blir det många gånger i konfrontation på olika möten om en viktig fråga. Det måste utvecklas. Att delta i sociala medier på internet kan var en möjlighet, säger Anders A Aronsson.


FAKTA
Enköping har störst andel kvinnliga politiker, 46 respektive. Håbo har lägst med 37 procent.
I Knivsta är 1 procent av politikerna i åldern 18-29 år.
I Tierp är andelen utrikes födda politiker 2 procent, medan andelen i befolkningen i kommunen är 7 procent. I Heby är andelen utrikes födda 1 procentenhet högre än i befolkningen.
I Uppsala har 73 procent av politikerna eftergymnasial utbildning, 49 procent har det i befolkningen.
I Håbo arbetar 70 procent av politikerna i näringslivet. I alla kommuner utom Älvkarleby är fler politiker anställda i näringslivet än i landsting, kommun eller av staten var för sig. I Älvkarleby arbetar 53 procent av politikerna inom kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!