"Vi är lite osäkra på hur vi ska göra"

På Mötesplats Kupan i Boländerna myllrar kunderna omkring och letar fynd. Men kanske de begagnade prylarna blir dyrare för kunderna om förslaget om ny moms blir verklighet.

kerstin Lindau

kerstin Lindau

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-12-16 08:00
Mötesplats Kupan är Röda Korsets second handbutik där ett hundratal frivilligarbetare arbetar med att hämta, sortera och sälja begagnade varor. Uppsalabutiken är den Kupanbutik som går allra bäst i landet och som också har en anställd ekonomisk ledning. Ungefär 65 procent av butikens totala omsättning går till olika former av hjälpverksamhet, resten går till driften.
- Vi är lite osäkra på hur vi ska göra när den nya momsen införs. Alla ska ha råd att handla här, tycker vi, och vi vill ogärna höja våra priser. Dessutom vet vi inte om vi ska få högre moms på hyran också. Och nog kommer det att innebära mer jobb för oss med den ekonomiska redovisningen, säger Michael Eriksson som är verksamhetschef för Mötesplats Kupan i Uppsala.

I år har man ökat försäljningen med 24 procent jämfört med förra året och man räknar cirka 1 100 besökare varje dag. Detta trots att man inte har någon direkt marknadsföring.
- På morgnarna brukar vi ha kö här med ett trettiotal personer som väntar på att vi ska öppna. Många av dem är samma personer från dag till dag, berättar Michael Eriksson.
Uppsalabutiken har haft råd att skaffa en kassaapparat som är anpassad till den nya momsen. Såväl Michael Eriksson som frivilligledaren Kerstin Lindau tror att det blir värre för de mindre av landets över 300 Kupanbutiker. Förmodligen kommer de som tidigare funderat på att öppna nya Kupanbutiker att dra sig för det.
- Vi har väntat länge på denna moms. För fem - sex år sedan samlade vi underskrifter på protestlistor som vi skickade till regeringen. Men vi tror att det inte gått att förhala detta mer, att EU låg på i momsfrågan för ideella organisationer, säger Kerstin Lindau.

Michael Eriksson säger att de var lite rädda vid konjunkturnedgången förra året, att folk inte skulle skänka lika mycket prylar. Men rädslan visade sig obefogad. Just denna decemberdag dag han lämnat 900 säckar med kläder till katastrofhjälp utomlands som Uppsalaborna skänkt. Cirka 50 ton textilier per år passerar genom Kupan och bara en bråkdel säljs i butiken, resten går till katastrofhjälp
- Men vi skulle nog helst slippa den nya momsen. Som välgörenhetsorganisation är vi rädda om varje krona som kan gå vidare till hjälp, säger Michael Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om