"Vi är alla lite galna här..."

På Valegården i Uppsala hölls på lördagen Galenfestivalen, en festival med sång och dans som vill lyfta fram psykisk ohälsa i ljuset. "Vi måste få bort skammen över psykisk ohälsa", säger arrangören Elisabet Alphonce.

Hattverkstad. Från vänster: Linda Sundell, Felicia Kjetselberg och Maj Grandmo förbereder egna hattar till eftermiddagens hattparad.

Hattverkstad. Från vänster: Linda Sundell, Felicia Kjetselberg och Maj Grandmo förbereder egna hattar till eftermiddagens hattparad.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-06-18 18:00

Tre av fyra har i dag antingen egna erfarenheter eller någon i sin närhet med erfarenhet av psykisk ohälsa. Men trots detta är psykisk ohälsa fortfarande stigmatiserat i samhället, menar riksförbundet (H)järnkoll som arrangerat Galenfestivalen för fjärde året i rad.

– Det är inte konstigare än en kroppslig sjukdom. Vi måste våga stå för det, vi vill bryta fördomar och öka kunskapen så att människor som lider av psykisk ohälsa vågar prata om sin ångest, depression, ätstörning eller vad det nu kan vara. Vi måste få bort skammen, säger Elisabet Alphonce som arrangerat festivalen och själv har erfarenheter av psykisk ohälsa.

Hur tycker du att situationen ser ut för de som lever med psykisk ohälsa i dag?

– Det finns många möjligheter att komma ut med det man vill, det finns stöd - hos psykiatrin, kommunen, arbetslivet - men det finns också en viss tröghet i systemet. Det gör att man kan uppleva frustration i mötet med myndigheter. Vi kan alltid kanalisera de här resurserna bättre så alla får precis den individuella rätt som de behöver, säger Elisabet Alphonce.

Festivalen skulle egentligen ha hållits i Stadsparken, men fick flyttas hit till Valegården istället på grund av det regnväder som drog in över Uppsala till helgen.

– Det känns lite som en bar det här, det enda som saknas är ölen. Men vi har ölen inom oss, för vi är alla lite galna här, skojar Ulf Enhörning in i micken från sin plats längst in i partytältet. Han är en av flera artister som uppträder på festivalen och musiken fyller den ballongsmyckade bygdegården. På programmet står även dans, improvisationsteater, clownframträdande och ansiktsmålning. Framåt kvällen kommer det även finnas "crazy speakers corner" och en "skrythörna", fritt för alla besökande att använda.

– Där är tanken att man får säga precis vad katten man vill. Och i skrythörnan är det bara att skryta på om vad man är bäst på, berättar Elisabet Alphonce. I partytältet en bit bort sitter Anna-Karin Söderberg från Salabacke, som har hand om den hattverkstad som ska avsluta festivalen med en hattparad.

– Det är en väldigt bra stämning här. Det här hjälper att visa att vi som lider av psykisk ohälsa är inte farliga, vi är precis som alla andra. Hjärnkoll har hjälpt till att visa det, ändrat attityder till psykisk ohälsa.

Hjärnkoll var från början ett regeringsinitiativ och är i dag ett samarbete mellan organisationerna i NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, med syftet att jobba för allas lika rättigheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!