"Vi använder inte standby"

Svenssons krogar i Uppsala pekas av flera anställda ut som en kedja som använder sig av så kallat "stand by-system". David Åström på Svenssons säger att systemet inte används.- Jag ska absolut inte säga att det aldrig har hänt, men vi har inga som går på stand by nu, säger han.

Att man aldrig använt sig av stand by-anställningar på Åkanten kan inte David Åström, vd, intyga.

Att man aldrig använt sig av stand by-anställningar på Åkanten kan inte David Åström, vd, intyga.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-07-08 00:01
Efter UNT:s avslöjande i lördags att flera krogar i Uppsala använder sig av stand by-anställningar har många hört av sig till redaktionen. Flera anställda och fd anställda berättar att just Svenssons krogar, bl a Åkanten, har använt sig av den sortens anställningar.

Stand by-anställningar går ut på att personal måste vara tillgänglig för arbete från till exempel klockan 18, men kan få vänta fram till klockan 20 innan de får veta om de får jobba eller inte. Under den tiden de väntar på besked får de ingen lön, trots att de sitter på ett slags jour.
- Jag kan inte uttala mig om hur det sett ut tidigare år och jag ska absolut inte säga att det aldrig har skett, men vi använder i dagsläget inte stand by-anställningar. Vi ringer in extrapersonal vid behov, men ingen står på stand by, säger David Åström, vd i Svenssons krogar.
- De senaste åren har vi ökat vår omsättning kraftigt och det organisatoriska har släpat efter lite. Vi kan säkert ha gjort något fel i historien och vi kanske gör något fel nu också, men vi jobbar mycket med att förbättra organisationen. Efter artikeln i UNT gjorde jag en särskild kontroll för att säkerställa att något sådant inte förekommer hos oss, och det gör det inte, säger David Åström.

Han medger att det nyckfulla vädret under somrarna innebär att det är svårt att lägga fasta scheman för personalen. Det krävs en enorm arbetsinsats av schemaläggaren för att få alla nöjda.
- Skulle vi inte göra ett bra jobb skulle vi inte ha någon personal kvar.
De ur personalen som UNT har pratat med anser att även om allt inte fungerar fläckfritt på Svenssons så har krogkedjan betydligt bättre arbetsvillkor, löner och kontrakt än de flesta andra krogar i Uppsala.
- Svenssons sköter sig bra om jag jämför med de andra restauranger jag har jobbat på. Man får kontrakt och lönen är vit, men schemaläggningen fungerar dåligt, särskilt under somrarna. Man kan få en väldigt liten garanterad veckoarbetstid, kanske bara ett par timmar, och sedan ska man vara på stand by resten av veckan. Det är inte ett bra system, säger en anställd till UNT.

Personalstyrkan inklusive vikarier och inhoppare omfattar cirka 300 personer per år. Den årliga lönekostnaden för koncernen är 25 miljoner kronor.
- Det är många som passerar och det är klart att det alltid kommer att finnas några som är missnöjda. Det kan handla om rena missförstånd vid anställningstidpunkten, säger David Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om