Veterinärupprop för svensk djurhållning
Om ingen drastisk förändring sker kan den svenska djuruppfödningen snart vara borta. Det befarar ett nybildat nätverk av veterinärer, som nu går ut med ett upprop för att bevara de svenska mervärdena i djurhållningen.
Samma farhågor gör att fem oberoende veterinärer i dag i Svensk Veterinärtidning går ut med ett upprop till den svenska veterinärkåren.
— I dag tar vi det för självklart att vi kan smaka av rå nötfärs utan att få salmonella nästa dag. Men det är inte alls säkert att vi kan välja svenskt kött i butiken i framtiden, säger Johan Beck-Friis, Uppsalaveterinär och informationschef för Sveriges Veterinärförbund, och en av uppropets initiativtagare.
Tilltagande oro
Bakgrunden till uppropet är en tilltagande oro över att hundratals svenska lantbrukare varje år lägger ner sin nöt- och svinproduktion.
— Hälsoläget i den svenska djurhållningen är unikt. Men de svenska producenterna får inte betalt för de mervärden det ger, och har svårt att klara ekonomin. Som en följd har det uppstått strömningar inom lantbrukarkåren som ifrågasätter det starka och dyra svenska djurskyddet, säger Johan Beck-Friis.
Att tumma på den svenska djurhållningen är dock inte lösningen, menar aktörerna bakom veterinäruppropet.
— Vi vill som enskilda veterinärer värna om att behålla den svenska djurhållningen och dess mervärden - djurhälsa, djurvälfärd och säkra livsmedel, säger Johan Beck-Friis.
Opinionsbildande arbete
I stället vill man få till stånd en uppvärdering av de hälsomässiga och etiska mervärden som svenskproducerat kött har, samt verka för politiska initiativ för att underlätta djuruppfödarnas ekonomiska situation.
Om uppslutningen till uppropet blir god - det vill säga om 300-400 av Sveriges 1 700 aktiva veterinärer ansluter sig - räknar man med att så snart som möjligt påbörja ett opinionsbildande arbete gentemot politiker och allmänhet, berättar Johan Beck-Friis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!