Veterinärer på slakteri granskas

Nu ska Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer granskas. Det för att undersöka om de jobbar tillräckligt effektivt på slakterierna. Köttbranschen menar att myndigheten måste sänka sina kostnader för den offentliga köttkontrollen.

Uppsala2005-01-24 00:00
Inom kort inleder Livsmedelsverket en omfattande genomlysning av stora delar av besiktningsveterinärorganisationen (BVO). Tidsstudier av veterinärernas arbete ska göras på landets stora slakterier där 98 procent av slakten sker.
- Vi misstänker att mycket kan göras när det gäller effektiviseringen så slakterierna, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen.
Kött- och charkföretagen har länge varit kritiska mot verkets avgiftshöjningar för köttkontrollen. De senaste fem åren har avgiften höjts med i snitt 9,5 procent årligen. Höjningen i år väntas bli något lägre.
- Det mest anmärkningsvärda med det nya avgiftssystemet är att det drabbar de mindre slakterierna som kan få höjningar på 15 procent för köttkontrollen i år, säger Åke Rutegård.

Förväntar sig en sänkning
I förra veckan träffade Åke Rutegård Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson för att diskutera avgiftningshöjningarna.
- Någonting måste göras för att stoppa kostnadsutvecklingen. Min förhoppning efter mötet är att avgiften ska kunna justeras nedåt. Swedish Meats har sänkt sina kostnader med åtta procent på ett år. Detta för att kunna bevara betalningsförmågan till bönderna så att de kan överleva. Nu förväntar vi oss att Livsmedelsverket också ser till att sänka sina kostnader, säger Åke Rutegård.
Viveka Larsson är chef för Livsmedelsverkets köttillsyn på slakterierna.
- Det stämmer att vi ska genomföra en tidsstudie och se över om det finns något att göra. Men jag tror inte att vi har för mycket personal. Under senare tid har vi fått krav på utökad provtagning på slakterierna.

Justeringar
Samtidigt tror hon det kan bli justeringar av bemanningen på vissa anmälningar.
— Det får väl visa sig om det finns något fog för branschens påstående om att vi kan bli effektivare, säger Viveka Larsson.
Prognosen för 2005 är att slakten går ned med ytterligare 3 procent för gris och med 2 procent för nöt.
— Nedgången kommer aldrig att kunna brytas om slakteriföretagen inte kan betala bönderna tillräckligt mycket, säger Åke Rutegård.

UNT-fakta


Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för köttkontrollen på landets största slakterier. Inom verkets besiktningsveterinärorganisation finns 200 fast anställda veterinärer och assistenter.
2004 betalade branschen Livsmedelsverket 115 miljoner för köttkontrollen på landets 25 största slakterier. Swedish Meats är det största slakteriföretaget med sex slakterier. De betalade förra året Livsmedelsverket 60 miljoner kronor för köttkontrollen.

Källa: Kött- och charkföretagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om