Veterinär missade hundvalp i magen
När boxertiken Pepsi förlöstes med kejsarsnitt missade veterinären en valp som blev kvar i magen. Dagen efter plockades valpen ut, död. Nu begär hundägarna över 100 000 kronor i skadestånd av Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där ingreppet gjordes.
Cirka två dygn senare dog enligt hundägarna alla fem valparna. Tiken, som enligt hundägarna har fin stamtavla och har använts för en mindre kennelverksamhet, har efter händelsen inte kunnat bli dräktig.
Skadeståndet på över 100 000 motiveras främst av förlusten av avelstiken och av valparna, som man hävdar dog av havandeskapsförgiftning.
SLU har inte tagit ställning i skadeståndsfrågan än, men erkänner att misstag har begåtts.
— Det här är en sällsynt och tragisk händelse som inte får hända, men även i den bästa av världar sker sådant här, säger klinikchef Eleonor Palmér, som direkt gick med på att hundägarna inte skulle behöva betala för klinikbesöken.
Professor Anne-Sofie Lagerstedt vid SLU ska ta fram ett veterinärmedicinskt utlåtande, men Eleonor Palmér kan redan nu säga att orsaken till valparnas död inte var havandeskapsförgiftning.
— Det är en helt felaktig uppgift. Men klart är att en valp blev kvar i tiken, säger hon.
Skadeståndskravet är stort i jämförelse med andra liknande krav som riktas mot SLU.
— Vi har haft ärenden med högre krav och där vi också betalat ut mer. Men det här är ett högt krav, säger Lennart Jonsson, chefsjurist på SLU.
Skadeståndskrav förekommer då och då.
— Vi har uppskattningsvis ett par, tre ärenden per år. Nästan uteslutande handlar det om häst, hund eller katt, och oftast om avelsdjur, säger Lennart Jonsson.
Veterinären som utförde kejsarsnittet är en före detta anställd som rycker in vid exempelvis sjukdom.
FAKTA
Djursjukvård och humansjukvård
Inom humansjukvården finns de gemensamma lösningarna Patientförsäkringen och Läkemedelsförsäkringen, varur patienter som på något sätt drabbats i vården kan få ersättning.
Inom djurskjuvården finns inga sådana gemensamma försäkringar dit djurägare kan vända sig med krav på ersättning för skada av vårdgivaren. Djurägare är därför i hög utsträckning hänvisade att begära skadestånd av vårdgivaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!