"Kriterium", som projektet heter, är ett samarbete mellan Göteborgs, Lunds och Uppsala universitet. Enligt Sharon Rider, professor vid Uppsala universitet och en dem som sitter i styrgruppen för Kriterium, är det ett problem att mycket forskningsmaterial göms bakom betalväggar, satta av internationella tidsskrifter och förlag.
– Vi tycker det är viktigt att visa att det finns högkvalitativ forskning på svenska som publiceras i Sverige. Med vår peer review så kan vi säkra kvaliteten på forskningen och se till att böckerna som finansierats av svenska skattebetalare kan läsas av dessa fritt, säger hon.
"Peer review", eller referentgranskning som det egentligen heter, är en process som brukar användas vid publiceringen av vetenskapliga artiklar. Den går ut på att den tänkta texten utvärderas av en eller flera kunniga på området för att avgöra om den håller den standard som en tidskrift eller ett förlag har satt. Peer review används oftast vid publiceringen av naturvetenskapliga artiklar och är ett sätt för forskare att visa att de genomför gedigen forskning.
Kriterium är dock tänkt att fokusera på de akademiska områden som inte använder sig av den typen av granskning i samma utsträckning. Områden som humaniora, samhällsvetenskap, pedagogik och juridik.
– Det finns en fördom om att det inte är vetenskap om det inte går via peer review. Vi vill säkra kvaliteten, se till att folk får tillgång till det, men också göra det med svenska texter. Så att svenska kan fortsätta att finnas som ett vetenskapligt språk. Det försummas vanligtvis till förmån för engelska, säger Sharon Rider.
Hon vill även understryka att Kriterium i sig inte är ett förlag som publicerar några texter. Tanken är snarare att styrgruppen i projektet, som bland annat består av representanter för de tre universiteten och Kungliga biblioteket, har satt en kvalitetsstämpel genom sitt godkännande av en text.
– Det är klassisk peer review av kunniga på området. Man ansöker om att få en bok antagen till Kriterium, och då fattas beslut om den ska gå vidare till granskning. Men det finns inga vinstmotiv involverade i beslutsprocessen såsom det finns på kommersiella förlag. Vi gör det kollegialt kan man säga, förklarar Sharon Rider och tillägger:
– Det ingår dessutom i våra vanliga tjänster, så det kostar inte skattebetalarna mer heller.