Vet hur en strömming saltas

Hallå där, Michael Prising, surströmmingsentreprenör och arrangör av "Surströmmingsfestivalen" i Uppsala.

Michael Prising arrangerar surströmmingsfestival i Uppsala.

Michael Prising arrangerar surströmmingsfestival i Uppsala.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2015-08-19 21:25

När började du äta surströmming?

– Relativt tidigt. Jag kan inte säga att jag gillade det när jag var 8–9 år men mina föräldrar har alltid ätit det och mamma har sagt att jag började äta när jag var kanske 11 eller 12.

Hur utmärker sig en surströmmingsfest jämför med andra evenemang som du anordnar?

– Det är speciellt, det är det. Man går oftast inte på en surströmmingsfest om man inte har ett genuint intresse för maten, smakerna och kulturen kring surströmmingen. Och det är många som kommer själva. Det finns många som sitter ensamma i lägenheter eller kanske har en partner som inte är intresserad. Vi har långbord och folk sätter sig ofta tillsammans med de som de aldrig träffat tidigare. Det här är något som för människor samman.

Hur tycker du själv att surströmming ska tillagas?

– Det säkra sättet är att tillaga med mycket salt. Men det är när man drar ner på det som den riktiga strömmingssmaken kommer fram. Men det är riskabelt. Det kan bli mos av alltihop om det inte finns tillräckligt med salt som drar ut vätskan ur fisken. Den kan också bli farlig att äta om man inte tillagar den rätt. Men vi har ett litet salteri som vi jobbar med som är väldigt duktiga.

Surströmming

Surströmming är sill (eller strömming) som bringats att jäsa efter lätt saltning.

Den framställs vid Norrlandskusten, främst på Ulvön, och förpackas i konservburkar.

Årets produktion får börja säljas tredje torsdagen i augusti.

Surströmmingen är vid sidan av den norska rakørret (syrad öring) en sista relikt i Europa av en i äldre tid i norra Eurasien allmänt använd metod att konservera fisk.

På Island behandlade man hajkött på liknande vis.

Surströmming var vardagskost för bönderna vid Bottenviken och användes mycket som matsäck vid jakt och resor.

Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!