Verksamhetschefen: Kirurgens bisysslor är ovanliga

Efter UNT:s granskning görs flera ändringar runt thoraxkirurgen och överläkaren Vilyam Melkis extraknäck utanför Akademiska sjukhuset. Men bara i redovisningen och i ledighetsuttaget.

I ett anonymt brev från signaturen "Personal på thorax" står angående sektionschefens omfattande bisysslor att "vi är säkra på att en sjuksköterska eller undersköterska inte skulle få göra så här".

I ett anonymt brev från signaturen "Personal på thorax" står angående sektionschefens omfattande bisysslor att "vi är säkra på att en sjuksköterska eller undersköterska inte skulle få göra så här".

Foto: Sofia Nahringbauer/Skärmdump Instagram/TT

Uppsala2021-02-10 05:00

Före jul kunde UNT rapportera om kritik mot det upplägg som tillåter överläkaren Vilyam Melki att ha omfattande extraknäck vid sidan av sitt ordinarie arbete som kirurg och sektionschef inom thoraxkirurgin.

I ett anonymt brev till ledningarna för Akademiska sjukhuset och Region Uppsala, samt till sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L), beskrivs nu att frågan om hans frånvaro från Akademiska har varit känd bland många medarbetare i flera år. Brevet innehåller en del initierade uppgifter om kliniken och är underskrivet "Personal på thorax".

undefined
Frågan om överläkaren Vilyam Melkis omfattande bisysslor har varit känd av många medarbetare i flera år, enligt ett anonymt brev som skickats till sjukhusledningen.

Till UNT har också en rad källor beskrivit att frånvaron väckt uppmärksamhet och kritik under lång tid. En person som arbetar inom thoraxvården säger att reaktionen när UNT:s granskning publicerades var: "Äntligen. En mer frånvarande thoraxkirurg får man leta efter." 

I det anonyma brevet ställs en rad frågor utifrån UNT:s granskning. Bland annat frågas om risken för dubbel lön, och om det inte finns vänskapskorruption och lojalitetsproblem. 

Den eller de som skrivit gör till sist också klart att man vill att thoraxkliniken och Region Uppsala ska förknippas med ett "positivt etiskt beteende". Brevet avslutas: "Vi står inte bakom att en av våra chefer får ha en omfattande bisyssla – när vi andra minutregistreras med flexklocka, och sliter med intensivvården just nu".

Thorax- och anestesivårdens verksamhetschef, Fredrik Lennmyr, har i 13 punkter kommenterat brevet i en skrivelse till sjukhus- och regionledningen. Bland annat skriver han att Vilyam Melkis bisyssla är ovanlig, men att bisysslor förekommer på hela sjukhuset och att reglementet gäller alla. 

undefined
I 13 punkter svarar verksamhetschefen Fredrik Lennmyr på det anonyma brev som skickats till ledningen för sjukhuset och regionen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bland annat skriver han att det inte är styrkt att dubbel lön gått ut.

Han skriver också att det skulle kunna vara ett problem att flera anställda har engagemang i samma sidoaktivitet, men att det i de här fallen har hanterats genom "transparens" och att "beslutet tagits på adekvat nivå utan jäv".  

I hans svar framkommer också att flera förändringar nu görs. En är att Vilyam Melki nu ska ta upp kliniken Estetikum som en av sina bisysslor. Som UNT visat nämns idag inte Estetikum i redovisningen trots att det är kliniken där han gjort tusentals operationer privat och som han marknadsför i sociala medier med namn och bild. Istället är det sitt konsultbolag MAJ Invest, som är delägare i Estetikum, som han tar upp som bisyssla. 

undefined
Vilyam Melki har uppmanats att "ange Estetikum på ett tydligare sätt än 2020" när han redovisar sin bisysslor nästa gång, skriver chefen Fredrik Lennmyr till ledningen.

Under UNT:s granskning framkom att ledigheter för Vilyam Melki förts in av Fredrik Lennmyr i efterhand, något UNT ställde frågor om till både Fredrik Lennmyr och till sjukhusets HR-avdelning. Nu blir det ändring på det, meddelar han. "Synpunkten att ledigheterna bör godkännas i förväg ses som rimlig och detta har implementerats i samråd med tf sjukhusdirektör. Omfattningen har även minskat.", skriver Fredrik Lennmyr.

Samtidigt ger han bilden av att kritiken är begränsad och att det är en person som står i centrum i det motstånd mot sektionschefens bisysslor som han medger finns.

Fredrik Lennmyr tar miste, säger källor till UNT.

– Det stämmer inte. Kritiken finns i större omfattning, i flera personalkategorier och även i andra verksamheter, säger en källa.

– Vi är flera som står bakom det här. Men nu försöker ledningen växla fokus och skylla det här på en person, säger en annan.

undefined
Trots att UNT kunnat visa på oklarheter i redovisningen av bisysslor med koppling till sektionschefen Vilyam Melki så menar verksamhetschefen att det råder "transparens".

Malin Sjöberg Högrell, (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, har läst skrivelsen men tycker att den är svår att hantera i och med att den är anonym. 

– Men det är ju uppenbart att det finns de som inte tycker att det fungerar bra i den här verksamheten. Det är dock en fråga för sjukhusledningen och för HR, säger hon. 

På sjukhusstyrelsen i nästa vecka ska politikerna få en redogörelse av läget när det gäller bisysslor vid Akademiska sjukhuset. 

Även regiondirektör Johan von Knorring har tagit del av brevet. 

– Det går in som en del i helheten i den genomlysning som vi gör. Men i och med att skrivelsen är anonym är det svårt att göra något. Samtidigt är det här viktigt för oss att utreda eftersom det handlar om förtroendet för vården, säger han.

UNT har frågat Fredrik Lennmyr om en kommentar. Men istället har tillförordnade sjukhuschefen Marianne von Roijen svarat i ett mejl där hon säger sig vara medveten om den "motsättning som refereras till". Men, skriver hon, de dialoger som pågår inom ledningen samt mellan ledning och fack är alltid "av intern karaktär". Därför kommer inga ytterligare kommentarer i frågan att ges, avslutar hon. 

Så säger reglerna

Ett skäl att säga nej till en bisyssla är att den är arbetshindrande. Med det menas i Region Uppsalas regler att bisysslan medför, eller innebär en beaktansvärd risk för, "negativ inverkan på möjligheterna att fullgöra en god arbetsprestation". Exempelvis, skriver Region Uppsala, kan arbetsuppgifterna kollidera i tiden eller ge för tung arbetsbörda, vilket kan påverka sjukfrånvaro och arbetsmiljö negativt. Vidare står: "Semester och kompensationsledighet är till för återhämtning och rekreation.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!