''Verkligen värdiga fysikpristagare''
Alla tre är verkligen värdiga pristagare. Glauber måste betecknas som kvantoptikens fader, och Hall och Hänsch är verkliga giganter inom laserspektroskopin.
Roy Glauber gjorde sina prisbelönade arbeten redan under 1960-talet, men Joseph Nordgren tycker inte att de ligger för långt tillbaka i tiden för att belönas med ett Nobelpris.
—Man kan säga att det är först under 1990-talet som betydelsen i Glaubers arbete verkligen aktualiserats, säger han.
Kvantkryptering
Som exempel på tillämpningar inom kvantoptiken nämner han kvantkryptering, som ett helt säkerts sätt att överföra hemlig information. Sedan några år finns kommersiellt tillgänglig utrustning för kvantkryptering.
Ingen av de tre fysikpristagarna har något direkt forskningssamarbete med forskare vid Uppsala universitet. Men en av dem, Theodor Hänsch, var specialinbjuden som årets Ångströmföreläsare i Uppsala 2004. Vid en välbesökt föreläsning talade han då under rubriken Ljusets hjärtslag.
—Praktiska tillämpningar av Halls och Hänschs upptäckter är ännu exaktare klockor och GPS-utrustningar. Men deras metoder kan också användas för att ge svar på många grundvetenskapliga frågor, till exempel om materia och antimateria på atomnivå exakt liknar varandra, eller om naturkonstanterna verkligen är konstanter, säger Joseph Nordgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!