Förra året anmäldes nästan 7000 stulna mopeder i Sverige. I Uppsala kommun rapporterades 168 mopeder som stulna 2016, vilket är det högsta antalet sedan 2008.
– I år verkar det vara jättemycket stölder. Just nu har jag tio stycken stulna mopeder och normalt brukar jag få in 5-7 stycken under en hel sommar, säger Johan Spångberg på Three Two motor & service AB i Uppsala, som brukar få in stulna mopeder för reparation.
Vanligtvis när en moped stjäls blir den också vandaliserad. För att ett försäkringsbolag ska kunna bedöma skador som kan uppstå vid stöld behövs att en reparationsfirma tittar på skadorna och skriver en offert.
– En del tar sönder mopederna för att få delar och en del stjäl för att kunna åka. Många målar hela mopederna med sprayfärg och då blir till exempel all plast helt förstörd, berättar Johan Spångberg.
Enligt uppsalapolisen stjäls cyklar både från förråd och garage likväl som från cykelställ och tomter.
– Det gäller att se till att mopeden är låst. Inte bara vid det fasta låset utan också med en kätting runt till exempel en stolpe så att den inte går att lyfta med sig. Det gäller att försvåra för tjuven, förklarar Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Stulna mopeder hittas däremot inte alls i samma utsträckning som stulna bilar.
– En bil blir mer påtaglig där den står och folk blir därmed mer benägna att ringa in. En stulen moped kanske oftare påträffas där det redan står mopeder sen tidigare, men det är inte ovanligt att vi får in mopeder som har slängts någonstans, säger Christer Nordström.