Venuspassagen sågs av många Uppsalabor

Länge såg det ut som om den sista chansen för nu levande Uppsalabor att få se en Venuspassage skulle gå om intet, men när allt hopp tycktes vara ute bröt till sist solen igenom molntäcket för en kort stund så att Venus siluettt kunde ses som en mörk prick mot solskivan.

Många Uppsalabor samlades längs gångstigen öster om slottet för att få århundradets sista chans att se en Venuspassage. Arrangörerna räknade till sammanlagt 186 besökare under de tidiga morgontimmarna.

Många Uppsalabor samlades längs gångstigen öster om slottet för att få århundradets sista chans att se en Venuspassage. Arrangörerna räknade till sammanlagt 186 besökare under de tidiga morgontimmarna.

Foto: Alexis Lavail/Uppsala universitet

Uppsala2012-06-06 09:50

– Det här var verkligen värt att vänta på. Det finns folk som rest runt halva världen för att få se en Venuspassage, men här i Uppsala behövde vi bara gå upp några timmar tidigare än vanligt för att göra det, säger Eric Stempels, forskarassistent vid Institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet.

Tillsammans med kolleger vid institutionen och Uppsala amatörastronomer hade han sett till att intresserade Uppsalabor skulle få en chans att chans se planeten Venus passera mellan jorden och solen från bästa möjliga utsiktsläge vid Uppsala slott och utan risk för ögonskador av det starka solljuset. Ett 15-tal teleskop försedda med speciella solfilter hade placerats ut längs gångstigen på slottets östra sida.

Venuspassagen pågick mellan klockan 00.04 och 06.54 på onsdagsmorgonen, men eftersom solen gick upp i Uppsala klockan 03.37 var det först då som det fanns en chans att iaktta detta astronomiska fenomen för dem som valt att stanna kvar i staden i stället för att söka sig till en del av landet med midnattssol. Och redan då hade förutom ett dussintal astronomer och amatörastronomer ett 50-tal andra intresserade optimister tagit sig upp till slottet i hopp om att solen skulle bryta igenom ett till synes kompakt molntäcke.

Sedan strömmade ytterligare intresserade Uppsalabor och allt som allt räknade arrangörerna till att 186 personer kom för att se Venuspassagen En del hann ge upp och gå hem, men de uppskattningsvis 150 som fanns kvar fick till sist belöningen för sitt tålamod. Inga glädjetjut, men väl ett svagt sus och massor av kameraklick hördes från publiken när solen klockan 06.20 till sist bröt igenom molntäcket och de fick chans att under några minuter se ”Venuspricken” mot solskivan direkt i teleskopen eller projicerad på en skärm.

För dem som missade onsdagens Venuspassage återkommer inte chansen att få se detta sällsynta himlafenomen. Nästa Venuspassage inträffar inte förrän 2117 och en Venuspassage som är synlig från Uppsalas horisont dröjer ända fram till 11 juni år 2247. Den som drömmer om att få se en planet röra sig som en prick över solskivan har dock chans att göra det redan 9 maj 2016 då en Merkuriuspassage äger rum. Merkuriuspassager är dock betydligt mindre exklusiva än Venuspassager. De inträffar flera gånger varje århundrade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!