Det är för svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Det slår en utredning fast, som fick stor uppmärksamhet i veckan.
I den föreslås flera förändringar: Den som köper bostad ska få låna upp till 90 procent av slutpriset hos banken, vilket betyder att det endast krävs en kontantinsats på 10 procent.
Men det lär dröja innan vi vet om regeringen kommer att gå på den linjen. Tills dess måste du fortsatt betala 15 procent i kontantinsats. Och för många unga som vill köpa lägenhet i dag blir just kontantinsatsen ett för högt berg att bestiga.
27-åriga Vendela Wahlquist Dahl vet detta alltför väl. För två år sedan lyckades hon faktiskt köpa en tvåa i Svartbäcken. Men med 20 000 på sparkontot och utan föräldrar som kunde bidra såg det länge ganska mörkt ut. Som hon konstaterar själv:
Det hade aldrig gått utan en sambo – eller ett privatlån.
– Jag har alltid jobbat stenhårt, men har inte kunnat spara så mycket för att jag behövt lägga pengar på annat, berättar Vendela.
Tillsammans kunde hon och kärleken Linus skrapa ihop 100 000 där för två år sedan, när de började längta efter att köpa lägenhet. Då bodde de i en dyr hyresrätt med bostadskostnader på 16 000 kronor.
– Vi insåg att vi skulle kunna betala lika mycket men äga i stället.
Tvåan i Svartbäcken kostade 1,8 miljoner. De flesta banker sa dock nej till ett lånelöfte: Vendela bara hade en provanställning. Till slut la hon allt hopp på sin "hemmabank" i Bålsta, där hon är uppväxt.
– De sa själva att det var ovanligt att lyckas. Men min arbetsgivare skrev ett intyg på att jag skulle få en tillsvidareanställning. Och så skickade vi kalkyler för varje månad ett år bakåt i tiden och visade hur vår ekonomi skulle påverkas om vi tog ett lån och om räntan skulle stiga. Jag tror inte det är så många som mejlat banken med 32 bilagor, skrattar Vendela.
Fortfarande saknades 170 000 kronor till kontantinsatsen – så nästa steg blev att ansöka om en privatlån. Få känner nog till att det är en möjlighet, tror Vendela. Men det kommer definitivt med en kostnad.
– Vi har ungefär 5 000 i månadsavgift. Sedan ligger räntor och amortering på 8 000 i månaden. Och kontantinsatslånet satte banken på tre års avbetalning, så det blir 5 000 per månad.
Är det värt det då?
– Ja, vi vet ju att vi betalar till oss själva i stället för till en hyresvärd. Om 4-5 år när vi vill köpa hus så har vi gjort en ganska bra avbetalning på lägenheten, säger Vendela.