Vem tar vem i valet 2026? Så vill politikerna samarbeta

Uppsalapolitiken har sedan kommunvalet 2022 präglats av många kompromisser och några oväntade allianser. Nu är vi halvvägs i mandatperioden – hur ser politikerna på framtida samarbeten?

I dag styr Uppsala kommun av minoritetsstyret S, V och MP. De har fått igenom sin politik genom överenskommelser med bland annat UP och L. Hur kommer samarbetena se ut nästa mandatperiod?

I dag styr Uppsala kommun av minoritetsstyret S, V och MP. De har fått igenom sin politik genom överenskommelser med bland annat UP och L. Hur kommer samarbetena se ut nästa mandatperiod?

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-02-24 05:00

Ett år in på den nya mandatperioden tog statsvetare en titt på Uppsalas kommunpolitik och sade att "mer kaos och fler avtal" var att vänta.

Mönstret som framträdde så tydligt i Uppsala efter valet 2022 syns i flera andra kommuner och regioner, på riksnivå – och till och med i EU. Det är svårt att få till majoritetsstyren just nu, ställningen blir jämn mellan de traditionella vänster- och högerblocken, och då krävs kompromisser.

undefined
I en månad efter valresultatet förhandlade Uppsalapolitikerna för att försöka bilda ett styre. I fokus stod C, L och nybildade UP – skulle de stötta ett styre lett av Erik Pelling (S) eller Therez Almerfors (M)?

I dag styr S, V och MP Uppsala kommun i minoritet.

Makten säkrades genom att nykomlingen UP det första året släppte fram det rödgröna styrets budget. Bakom detta låg ett avtal mellan Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP), som bland annat innehöll flera höga poster i kommunpolitiken för Hanna, en folkomröstning om spårvägen och en omförhandling av fyrspårsavtalet.

undefined
Bild från presskonferensen den 12 oktober, där Stefan Hanna gav besked om UP:s vägval. I överenskommelsen med S ingick en folkomröstning om spårvägen. Detta ändrade S och UP senare till en folkomröstning om Uppsalas utveckling.

UP:s val att stötta S-styret, efter flera veckor av förhandlingar och spekulationer, förvånade många. Inte minst i det egna partiet, där tre styrelsemedlemmar lämnade i protest.

Men just som statsvetarna förutspått, blev det inte det sista oväntade avtalet – eller åtminstone överenskommelsen – den här mandatperioden.

undefined
I oktober 2022 beslutade sig C, L, M och KD för att bilda ett nytt alliansen, efter att ha varit åtskilda en mandatperiod. Therez Almerfors (M), Jennie Claesson (L), Jonas Segersam (KD) och Ehsan Nasari (C) höll presskonferens om samarbetet.

Sommaren 2023 skiljdes nämligen Liberalerna från sina kollegor i alliansen och ställde sig på ja-sidan i spårvägsfrågan. Dessutom gjorde L upp med Erik Pellings styre i en rad sakfrågor som bland annat handlade om att freda Uppsalas skolor från sparkrav och att genomföra fyrspårsavtalet.

undefined
Jennie Claesson (L) och Erik Pelling (S) har en sakpolitisk överenskommelse som innebär att de står på samma sida i frågan om spårväg och fyrspårsavtalet, och har enats om att freda skolan från sparkrav.

Nu har vi kommit halvvägs in på mandatperioden, och partierna börjar redan blicka framåt. 

Tobias Smedberg (V) har meddelat att han lämnar kommunpolitiken efter valet 2026 och kommer att behöva ersättas som partiledare. Stefan Hanna (UP) har sagt att han lämnar kommunpolitiken för att istället jobba med regionpolitiken. I vår kommer de första partierna att presentera sina listor med kandidater inför nästa val. 

Vad kan man tänka sig för politiska samarbeten i Uppsala nästa gång?

undefined
Tobias Smedberg (V) har redan nu meddelat att han kommer att lämna uppdraget som Vänsterpartiets ledare i Uppsala kommun efter valet 2026.

Erik Pelling (S) räknar med att förhandlingar och kompromissande blir aktuellt även efter nästa val.

– Inget tyder på att vi socialdemokrater skulle få egen majoritet, så samarbete är nödvändigt, säger han.

Han ser framför sig en fortsatt svag majoritet som är beroende av andra partiers röster för att få igenom sin politik.

undefined
Erik Pelling (S) räknar med att få förhandla och kompromissa även efter nästa val.

– Vi får vara öppna för olika alternativ, men vi utesluter helt SD, som vill det rakt motsatta mot vad vi vill med Uppsala, säger Erik Pelling.

Therez Almerfors (M) säger sig vara beredd att ta över makten 2026, om väljarna vill det.

– Jag hoppas ju kunna samla alla borgerliga partier till att ta över och styra Uppsala i en allians. Men det är det som de närmsta åren handlar om, det är nu vi partier lägger fram den politik vi ska driva. Och så hänger det ju på valresultatet, säger hon.

Men L bytte ju som bekant sida efter förra valet och ni kunde inte samla någon majoritet. Hur stark är alliansen egentligen?

– Jag tror att M ligger varmt om hjärtat för både L och C. Vi har visat att vi är att lita på, att vi står upp för det vi säger och har roligt tillsammans. Personkemin är viktig, och den har inte Erik Pelling med L och C.

Efter valet 2022 räknade Therez Almerfors (M) med stöd från SD, men ville inte samarbeta aktivt med dem.

undefined
Förra mandatperioden räknade Therez Almerfors (M) med att få stöd från SD, men ville inte samarbeta aktivt med dem.

Kan ni samarbeta med SD nästa mandatperiod? 

– Jag är öppen för stöd oavsett vilket håll det kommer från, så länge vi kan få till ett maktskifte och få igenom moderat politik.

För många partier är dörren stängd mot just SD?

– Det kan den vara för oss också, men det måste partiet bestämma. När vår fullmäktigegrupp fattat beslut lovar jag att vara transparent, men innan vi gjort det har jag inga besked, och inga mandat att varken stänga eller öppna några dörrar, säger Therez Almerfors.

undefined
Sveriges regerings (M, KD, L) styre baseras på Tidöavtalet, som är ett samarbete med SD.

Med sina mittenpositioner på den politiska skalan kan Centerpartiet och Liberalerna få stort inflytande när partierna söker samarbeten efter nästa val.

Jennie Claesson (L) påpekar ofta att L är "det blå partiet med det röda hjärtat". Förra mandatperioden satt dessutom hennes företrädare Mohamad Hassan i ett styre tillsammans med S och MP. Skulle hon själv vara beredd att styra med Socialdemokraterna 2026?

undefined
Liberalerna är "det blå partiet med det röda hjärtat", brukar Jennie Claesson (L) säga.

Jennie Claesson vill vänta in valutgången innan hon svarar på frågan. 

– Vi kommer inte att hoppa av överenskommelsen om spårvägen, men i övrigt kommer vi att gå till val på liberal politik.

Hon konstaterar att små partier alltid måste förhandla och kompromissa för att driva igenom sin politik.

– Vi liberaler kan tänka oss samarbete med olika lokala partier, med ett undantag: Sverigedemokraterna. Även UP kan funka, vi är faktiskt överens i flera frågor.

undefined
Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) besökte Uppsala tillsammans den 2 oktober 2023, med anledning av våldsvågen.

Ehsan Nasari (C) utesluter ingenting, även om han tycker att det nuvarande samarbetet med M och KD är "väldigt fint".

– Det kommer sannolikt att vara en lika svår parlamentarisk situation i Uppsala som den här mandatperioden. Vi stänger inte alls dörren för att förhandla med S. Men exakt var vi kommer att landa återstår att se när valresultatet är klart.

undefined
Ehsan Nasari (C) utesluter varken samarbeten åt höger eller vänster, men föredrar mitten.

På många sätt är det "ytterkantspartierna" som är knäckfrågan för C när det kommer till att bilda koalitioner.

– Det där måste vi landa i när vi går in i valrörelsen. Om jag fick välja så tycker jag att vi ska försöka skapa ett styre i mitten, men vi måste kunna förhålla oss till alla partier. Vi kommer att ha väldigt svårt att sätta oss i ett styre med V och SD, men om de vill vara våra stödpartier så kommer inte jag att säga nej till det, säger Ehsan Nasari.

Februari 2025 lider just nu mot sitt slut och i en inte alltför avlägsen framtid hägrar nästa val. Vilket Uppsala som väntar där återstår alltså att se.

Uppsalas partier

Så här stort stöd fick partierna i kommunvalet 2022 (totalt 81 mandat i fullmäktige):

Socialdemokraterna: 27,1 procent (23 mandat)

Vänsterpartiet: 13,4 procent (11 mandat)

Miljöpartiet: 6,4 procent (5 mandat)

Utvecklingspartiet demokraterna: 2,6 procent (2 mandat)

Liberalerna: 5,8 procent (5 mandat)

Centerpartiet: 8,2 procent (7 mandat)

Moderaterna: 17,1 procent (14 mandat)

Kristdemokraterna: 6,8 procent (6 mandat)

Sverigedemokraterna: 9,4 procent (8 mandat)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!