Majud Pourreza har parkerat bilen vid en taxiskylt på Dragargbrunnsgatan. På bilens sidor står det Uppsala Taxi. Majud Pourreza är sin egen åkare och har kört taxi i tio år. Annars är han utbildad kyltekniker och jobbade som det i nio år tills han blev uppsagd.
– Många kör taxi i brist på annat, berättar han.
Som taxiförare måste han jobba tolv timmar för att tjäna lika mycket som han gjorde på åtta timmar som kyltekniker. Utlandsresor och pub- och restaurangbesök är det svårt att få råd till. Majud Pourreza handlar på rea och säger att det är tur att han inte använder alkohol eller tobak.
– Man oroar sig hela tiden över hur man ska klara sig. Det är inte normalt, säger han.
Den sociala biten i jobbet är till stor glädje, men sedan han blev misshandlad för ett par månader sedan känner han sig otrygg. Det var en onykter kund som tyckte att det var för dyrt med nattaxa.
– Man sitter i ett litet utrymme och folk kan bli odrägliga och otrevliga. Man känner sig utsatt, säger Majud.
På den lilla fritid han har mekar han gärna med bilen, simmar, promenerar och tittar på tv.
– Jag gillar amerikanska filmer och komedier. Skratt förlänger livet, säger han.
Han låter glad och stolt på rösten när han berättar att han och hustrun har varit gifta i 31 år och har tre vuxna döttrar.
Som 53-åring känns arbetsmarknaden mörk, men Majud Pourreza drömmer om att få jobba med något tekniskt igen.
– Jag är mer intresserad av att ha verktyg i handen än en ratt, säger han och kör i väg till en bokad körning.
Ali Yaghmaies fru jobbar som byggnadsingenjör i Stockholm där de bor.
– Hon har uppfyllt min dröm, säger Ali och skrattar.
Han vill också läsa till byggnadsingenjör på universitetet, men nu jobbar han för Taxi Direkt. Vi träffar honom på verkstan där han ska serva rullstolstaxin som ser ut som en minibuss.
I hemlandet Iran utbildade sig Ali Yaghmaie till dataingenjör. Han hann jobba ett par år på en bilfirma, som inspektör på kvalitetskontrollavdelningen, innan han flyttade till Sverige 2005. Efter att ha studerat svenska tog han taxiförarlegitimation och nu har han kört taxi i snart sex år.
– Jag har problem med språket och då är det lättare att hitta jobb i taxibranschen. Jag gillar att köra bil och blir aldrig trött när jag kör bil. Det passar bra och jag är nöjd med det just nu, säger han.
När han inte jobbar umgås han med vännerna och familjen, går på bio, lyssnar på musik och läser böcker – gärna filosofiböcker. Än har han och hustrun inga barn, men det är något de hoppas på snart..
Just nu tänker Ali Yaghmaie inte så långt framåt, men så småningom vill han arbeta med något annat, helst som byggnadsingenjör.
– Först måste jag utveckla mig i svenska och engelska. Men sedan kanske...
Nu håller han på att ansöka om taxitillstånd för att starta eget taxiföretag och kunna styra sina arbetstider själv. Då kan han köra taxi vid sidan av, ifall han börjar plugga.
Klockan är tio på förmiddagen och Ann Hammarborg sitter hemma hos en kollega.
– Det var 35 lediga bilar bara hos oss på Taxi Kurir. Det är ingen idé att sitta och hänga i tre timmar, så nu sitter vi och fikar och ser på tv. Jag har bestämt mig för att inte bli sönderstressad, säger hon på telefon.
Först tänkte Ann Hammarborg bli lärare. Hon har gått från lärarvikariat till jobb på Arla som sekreterare, försäljare och demonstratris, sedan egen butik och nu taxiförare.
– På Arla blev jag erbjuden jobb efter ett sommarvikariat. Jag blev kvar där i 23 år. Man halkar bara in på saker, säger hon.
När Arla stängde skaffade hon butiken Fyrislund Hund & Katt och drev den i tio år tills lönsamheten blev för dålig och hon blev arbetslös. Hon sökte jobb i liknande butiker, men ingen ville anställa "en gammal tant" som hon säger. Men hon var tvungen att ha en försörjning och då blev det taxi.
– På Taxi Kurir fick jag ett så trevligt bemötande att jag bestämde mig för att gå utbildningen genom arbetsförmedlingen, berättar hon.
Precis som många andra taxiförare går hon på ett så kallat nystartsjobb vilket innebär att åkaren får ersättning.
Fritidsintressena tappar man bort när man kör taxi eftersom man jobbar så mycket, säger Ann Hammarborg. Men förut seglade hon mycket. Nu är hon mest med barnbarnen när hon är ledig.
Taxikörkortet har öppnat en ny möjlighet. Hon har hunnit fylla 64 år och när hon blir pensionär tänker hon fortsätta att köra taxi för att ha råd att resa. Men då ska hon bara köra när hon tycker att det är roligt och själv vill.