Vem bestämmer över skolan, egentligen?

Politikerna gjorde nästan uteslutande som tjänstemännen föreslagit i den omdebatterade frågan om Uppsalas skollokaler. UNT sammanförde politikern Cecilia Forss och tjänstemannen Lena Lundqvist för att diskutera vem av dem som egentligen haft mest inflytande över skolornas framtid.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-01-12 00:01
På fredagen var sista dagen på Kommundagarna. En konferens där tjänstemännens ökade makt över politiken var temat. I Uppsala fattas varje år hundratals beslut av politiker. Men underlaget som politikerna grundar sina beslut på har tagits fram av tjänstemän. Ett sådant exempel var höstens stora fråga om skolnedläggningar i Uppsala.

Beslutet om vilka skolor som ska läggas ned togs av politikerna, med Cecilia Forss (m) i spetsen.
Men utredningen som politikerna grundade sina beslut på var gjord av tjänstemannen Lena Lundqvist och en rad av hennes kolleger.
I utredningen delades Uppsala upp i 17 skolområden och för varje område föreslog tjänstemännen ett huvudalternativ, till exempel att lägga ned Bellmanskolan. I 16 av 17 områden valde politikerna att göra som tjänstemännen föreslagit.

Både Cecilia Forss och Lena Lundqvist håller med om att tjänstemännens makt är stor.
- Men jag tycker att det är bra. Vi politiker kommer aldrig att veta bäst själva eftersom vi inte är experter, säger Cecilia Forss men pekar på ett problem:
- Det finns en fara när politikers och tjänstemäns värderingar kolliderar. Om en tjänsteman till exempel inte tycker att ett beslut är bra kan det bli svårare för oss politiker att få det genomfört.

Lena Lundqvist tycker att hennes och hennes kollegers ökade inflytande är naturligt:
- Det beror på att vi sitter på en annan kompetens än politikerna.
I fråga om skolnedläggningarna tycker både hon och Cecilia Forss att tjänstemännen hållit sig till att komma med fakta och underlag, medan politikerna stått för tyckandet.
- Vi var otroligt noga med att förklara varför vi kommit fram till det vi gjort och hur vi tänkt, säger Lena Lundqvist.
Att politikerna valde en annan väg när det gäller Gottsunda än den som tjänstemännen förordat tycker Lena Lundqvist visar att politikerna verkligen har makten i skolfrågan.

- Hade vi fått bestämma hade vi lagt ned Bäcklösa, nu fick alla skolor i Gottsunda vara kvar. Vårt uppdrag var bara att förse politikerna med underlag. Som tjänsteman kan man inte arbeta med hjärtat, man måste jobba med hjärnan, säger hon.
Cecilia Forss däremot trivs med att ha tyckande som jobb. Hon säger att det som politiker är viktigt att omge sig med kunniga tjänstemän som man kan lita på. Inte ens för en heltidspolitiker som hennes själv finns det tid att sätta sig in i alla frågor i detalj.
- Jag litar på de bedömningar som tjänstemännen gjort i fråga om skolorna eftersom det är saker som jag inte kan bättre, säger hon.
FAKTA:

POLITIKERN:
Cecilia Forss
Är: folkvald i Uppsala kommun.
Ska agera: Som företrädare för sitt parti moderaterna och driva partiets politik.
Ansvarar för: Skola, förskola, trafik och fritid.

TJÄNSTEMANNEN:
Lena Lundqvist
Är: anställd av Uppsala kommun.
Ska agera: Som neutral och utföra de beslut som politikerna fattat samt förse dem med beslutsunderlag.
Jobbar med: Kommunens försörjning, planering och utveckling av lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om