Vem är Kingwaffle? Nu jagar polisen avgörande bevis

Polisen gjort ett kritiskt misstag. Det hävdar den 29-åriga Uppsalabo som utpekats som hjärnan i en stor brottshärva med 58 åtalade. Nu inväntar åklagaren ny bevisning från polisen i Frankrike.

Den 29-årige Uppsalabon, (inringad på bilden i polisens kartläggning), har kallat sig Kingwaffle när han använt en Encrochat-mobil, hävdar åklagaren.

Den 29-årige Uppsalabon, (inringad på bilden i polisens kartläggning), har kallat sig Kingwaffle när han använt en Encrochat-mobil, hävdar åklagaren.

Foto: Polisen/Montage

Uppsala2021-04-13 11:48

En del av rättegången är tillfälligt pausad i det Uppsalabaserade brottmål om bland annat narkotika och sprängmedel där 58 personer är åtalade. Orsaken till uppehållet är att en utpekad centralgestalt, en 29-årig Uppsalabo, hävdar att bevisningen mot honom är felaktig.

29-åringen anklagas bland annat för att ha varit med och skaffat fram en bomb som hittats i en källare i Fålhagen. Enligt åtalet har 29-åringen brukat en krypterad så kallad Encrochat-telefon. Den som kommunicerar med en sådan telefon har ett kodnamn som används vid kontakt med andra.

Åklagaren hävdar att 29-åringen kan knytas till en viss telefon där han kallat sig Kingwaffle. I en chat-konversation framgår att Kingwaffle får instruktioner om hur en bomb ska tillverkas och svarar att det kommer att bli rubriker.

Den 25 april 2020 ska två Uppsalabor ha åkt till Södertälje för att hämta en stubintråd med sprängkapsel hos en person. Samma datum lämnar Kingwaffle uppgifter om hur Uppsalaborna kan identifieras och skriver att det kommer en BMW med "två svennar, en lång och en kort".  

undefined
Enligt åtalet visar bilden t v hur den åtalade 29-åringen från Uppsala eldar upp sin Encrochat-telefon sedan polisen forcerat krypteringen.

29-åringen, en gängkriminell man från Gottsunda, har tigit sig igenom polisförhören. Men under rättegången har han börjat prata och då sagt att han inte alls är Kingwaffle. Frågan är avgörande när det gäller 29-åringens inblandning i bombärendet.

– Kan han inte knytas till användarnamnet Kingwaffle faller åtalspunkten för hans del, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Enligt 29-åringen har han haft ett annat kodnamn för sin Encrochat-telefon. Fransk polis, som sitter på Encrochat-materialet, har lovat ta fram uppgifter kring det kodnamn som 29-åringen hänvisar till. I praktiken innebär det att polisens förundersökning har återupptagits. 

I väntan på dokumentationen från Frankrike har rättegången i just den delen pausats men fortsätter under tiden för andra åtalspunkter. Att en pågående huvudförhandling på det här sättet tillfälligt stoppas är knappast vardagsmat.

– Det är ovanligt. Jag har inte varit med om det, uppger Nils Pålbrant, rådman vid Uppsala tingsrätt.

29-åringens försvarare Ivan Fialdini anser att anklagelserna mot hans klient är ihåliga.

– Åklagaren hävdar att min klient styrt andra personer men det rör sig om svag bevisning på indicienivå. Polisen har låst sig vid en arbetshypotes. Min klient har haft kontakt med vissa åtalade som det finns mer bevisning mot, säger Ivan Fialdini.       

En annan åtgärd under rättegången är att en provsprängning ska genomföras. Vissa av de åtalade hävdar att en del av bombmaterialet inte hade kunnat orsaka någon skada.

– Om det stämmer kan det påverka påföljderna för dem som åtalats i den delen, uppger Thomas Forsberg.

Rättegången är nu inne på sin sjätte vecka. En av dem som står på tur att höras är en företagareprofil från Uppsala som är åtalad för att ha hjälpt 29-åringen att tvätta pengar.  

Rättegången handläggs av Uppsala tingsrätt, men av säkerhetsskäl används lokaler i Attunda tingsrätt. Målet med de 58 åtalade är extremt omfattande. Under fjolåret genomfördes cirka 46 000 rättegångar i Sveriges tingsrätter. Enligt statistik från Domstolsverket pågick endast fyra rättegångar mer än 180 timmar. Det kan jämföras med att den aktuella Uppsalaanknutna rättegången beräknas ta totalt cirka 240 timmar. Runt midsommar ska huvudförhandlingen avslutas om planeringen håller.

Omfattande åtal

Merparten av det mål som inom Uppsalapolisen går under namnet Operation Gökboet handlar om narkotika.

Tre personer är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott, 15 är åtalade för grovt narkotikabrott, tio har åtalats för narkotikabrott av "normalgraden" och 23 för ringa narkotikabrott. 

Flera av de åtalade ingår i ett kompisgäng från Björklinge med ingen eller liten brottsbelastning sedan tidigare. Bland de som står inför rätta finns även grovt kriminella personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!