Vegokrogar ännu få

Kötträtterna dominerar fortfarande på krogarna i Uppsala. Vegetarianer och veganer får ofta be om särskild mat, men bland annat österländska influenser börjar ändra på det.

Fröjas

Fröjas

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-01-21 08:58

Svensk husmanskost är traditionellt uppbyggd kring kött, och det avspeglas i menyn på de restauranger som satsar på husmanskost. Fame är en av dem och kocken Tonco Lovric berättar att det beror på bristande efterfrågan.
– Ibland har vi vegetariskt som ett av våra tre lunchalternativ, men det är inte alltid så många som beställer det. Men vi kan laga något om någon frågar. Ibland tycker jag det är roligare att laga det och få hålla på med glada färger, säger Tonco Lovric.

Blickar man mot andra världsdelar ser traditionen ofta annorlunda ut. Ekocaféet, som till lunch har två vegetariska rätter och en med kött, hämtar mycket inspiration från andra matkulturer.
– Västerut är det mycket kött, men österut finns det många vegetariska rätter, en del naturligtvis av kostnadsskäl, men även av smakskäl, säger Fredrik Carlgren som i höstas tog över driften av Ekocaféet tillsammans med Fritjof Sinclair.
Ambitionen är att lyfta fram det vegetariska köket.
– Vi vill att man lägger grönsaker på samma nivå som kött, vi utgår från grönsaken och ser alla de olika tillagningsmöjligheter som finns, säger Fredrik Carlgren.

Kanske är det naturligt att Uppsalas vegetariska lunchrestaurang, Fröjas sal, som drevs av Elvy Carlsson i 15 år med inriktning på traditionella rätter, efter ett ägarbyte fått en del österländska influenser.
– Det mesta är sig likt och varje torsdag har vi ärtsoppa och pannkakor – svenskar älskar pannkakor tror jag! Men vi har lagt till asiatisk mat som olika nudlar, alger och många sorters tofu. I Kina tror många att tofu är bättre för kroppen än kött eftersom man inte får i sig gifter som djuren ätit, berättar ena ägaren Xian Chen.

Om Uppsalas lunchsugna vegetarianer erbjuds få valmöjligheter, så har veganer – som inte äter några animaliska produkter alls – det ännu svårare. Studenter har cirka en gång i månaden möjlighet till den, dock ofta fullbokade, veganska gourmetrestaurangen Två gröna rum & kök på GH nation.
– Vi försöker göra sådant som man kanske inte har tid, ork eller råd att laga hemma, säger Olga Karlander som driver Två gröna rum & kök.

Även Olga Karlander framhåller det indiska och sydostasiatiska köket där många rätter är veganska.
– Det är inte svårt att laga veganskt, särskilt inte nu när det finns så många ersättningsprodukter. Men det är onödigt att utgå från något där råvaran är animalisk, när det finns så mycket mat som traditionellt sett är vegetabilisk.

10 X VEGO PÅ LUNCHEN

Citys testpatrull har gjort nedslag på tio populära lunchställen i stan för att kolla vegoutbudet.

God quorn
Pub 19, Svartbäcksgatan 19
Lunchmeny: Tre rätter varav en vegetarisk. Kostar 90 kronor.
City provade: Quornmedaljonger med rotfruktsgratäng.
Kommentar: Gott och vällagat. Plus för salladsbuffé till med bönor och annat proteinrikt.

Fräsch pasta
La Fleur, St Persgatan 22
Lunchmeny: Tre olika rätter varav en vegetarisk. Kostar 99 kronor.
City provade: Fusilli med grönsaker.
Kommentar: Fräsch pasta serveras med rikligt med parmesan. Bra salladsbuffé ingår.

Lyckat fix
Lingon
, Svartbäcksgatan 30
Lunchmeny: Tre olika rätter. Vid Citys besök är ingen vegetarisk. Kostar 89 kronor.
City provade: Vid förfrågan fixar köket en vegetarisk rätt utan problem. Resultatet blir friterad getost med örtmos och primörer.
Kommentar: Mycket lyckat. Hoppas på samma flyt andra dagar.

Många val
Rififi, Kungsängsgatan 7.
Lunchmeny: Bland annat pizzabuffé och olika pastarätter. Priser från ca 79 kronor.
City provar: Pasta Verdi di Sicilia – pasta med olika grönsaker.
Kommentar: Här finns många vegetariska valmöjligheter, dock är den pasta City provar supertrist. Patrullen blir less redan efter några tuggor.

Inget alls
Åbar, Saluhallen, S:t Erikstorg 8
Lunchmeny: Dagens kött eller dagens fisk. Kostar 85 kronor. Även några andra rätter till ett lite högre pris
City provar: Ingenting.
Kommentar: ”Tyvärr kan kockarna inte ordna något i dag” berättar servitrisen besvärat, när patrullen ber om något vegetariskt. Bättre lycka nästa gång?

Finfin sallad
Uppsala konsert & kongress, Vaksala torg 1
Lunchmeny: Flera rätter varje dag, bland dem veckans vegetariska för 110 kronor.
City provade: Grillad quornfilé med risotto och tomatsås.
Kommentar: En lyckad rätt med fina smaker. Trist dock att det är samma vegetariska rätt hela veckan. Plus för salladsbuffén som torde vara stans bästa.

Buffé
City life, längst upp i Åhlénshuset, Sora Torget
Lunchmeny: Tre rätter samt en vegetarisk buffé. Dessutom bland annat pajer (även vegetariska). Pris omkring 75-85 kronor.
City provar: Vegetarisk lunchbuffé som denna dag består av vårrullar, grönsaksgryta med curry samt vegetarisk lasagne.
Kommentar: Ambitiöst med vegetarisk buffé. Men det räcker inte med att en rätt av tre är god. Både vårrullarna och grytan är en besvikelse. Här behövs bättring. Stort plus för salladsbuffén som ingår.

Lite smaklöst
Amazing Thai, Bredgränd 14
Lunchmeny: Fyra lunchalternativ, varav alltid en vegetarisk rätt. Pris 75 kronor.
City provar: Grönsaksvårrullar med ris, sötsur sås och sallad.
Kommentar: Smaklösa vårrullar och väldiigt stark sås. Bra med ett vegoalternativ, men hoppas det är roligare än så här de flesta dagar.

Vet vad man får
China River, Kungsgatan 57A
Lunchmeny: Lunchbuffé för 85 kronor. Det går även att beställa från vanliga menyn.
City provar: På buffén finns flera vegetariska inslag, såsom nudlar, miso och vårrullar.
Kommentar: Ett säkert kort för den som är sugen på kinamat, med flera valmöjligheter för vegetarianen. Vegosushin är dock inte så kul.

Bara sallad
Café Unico, S:t Persgatan 7
Lunchmeny: Tre olika rätter. Dessutom komponera-själv-sallad.
City provar: Vid Citys besök finns inget varmt vegoalternativ. Kocken kan heller inte fixa fram något. Patrullen komponerar därför sin egen sallad med bland annat bulgur och marinerad aubergine.
Kommentar: Här finns alltid något för vegetarianen i och med salladsdisken. Men vegoinslagen där är inte jättespännande, och så här i januari hade det suttit fint med en varm rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!